Лентите са специално адаптирани, за да могат да бъдат възприети максимално добре от публиката

За втора поредна година „София Филм Фест” ще направи невъзможното възможно с филми за незрящи. Два от филмите на фестивала ще бъдат представени пред хора с нарушено зрение. Лентите са специално адаптирани, за да могат да бъдат възприети максимално добре от публиката.

Има ли "порочни практики" при финансирането на български филми?

Преди време, когато Панчо виждал, обичал да рисува.

„И съм запазил спомените за едни розови и зелени цветове как се появяваха... И цялото това нещо си признавам, че ми липсва.. Липсва ми тази картина на оранжевия, получервен вече залез”, каза Панчо Карамански, диджей и музикален продуцент.

Вим Вендерс пред NOVA: Kрасотата на любовта е в това, че може да расте (ВИДЕО)

Цветовете липсват, но Панчо ги замества с музика. Инцидент отнема способността му да вижда и да рисува. Но не и да създава и търси красивото.

„Душата ми е създадена за изкуство”, признава той.

Филмът "Ага" откри 22-рото издание на "София Филм Фест"

 Липсва му киното, липсва му уютът на киносалона.

„Обичам звука, обичам актьорите, мечтая си един ден да изиграя роля на английски и да го направя както тях”, добавя Панчо.

Радомира Кунова от „София Филм Фест” обясни: „Новото, различното тази година е, че един от филмите – „Потапяне” на Вим Вендерс, е адаптиран в студио професионално”.

Наградите "NOVA подкрепя българските филми" 2018 събраха над 100 000 гласа до момента

Освен дублаж, има и допълнителен текст, който описва сцените.

Прожекцията за незрящи ще бъде на 26 март в Дома на киното.

„Придружителите са добре дошли, те, между другото, влизат с вход свободен, четириногите ни зрители също са добре дошли”, добави Радомира Кунова.

Панчо ни запознава с Жан – неговото куче, което по думите му „обича да спи навсякъде и киносалонът е едно много удобно място”.  

Големият победител от „Берлинале” с премиера на „София филм фест” (ВИДЕО)

Вторият филм от селекцията за незрящи – „Невидими цветове”,  ще бъде представен пред публиката лично от режисьора Силвио Солвини на 18-и март.  В залата на живо актьори ще пресъздават диалозите и картините от големия екран.

„Факт е, че и за незрящата публика, и за самите актьори ще бъде изключително вълнуващо да осъществят този контакт на живо в залата. Имате ли чувството, че отваряте очите на тези хора? Безспорно, това е така”, каза Радомира Кунова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес