Някои съвсем ежедневни дейности като почистване на снега могат да са особено опасни

Повече случаи на инфаркти и инсулти, отчетоха лекарите от Столичната спешна помощ през последните дни, когато времето се влоши и температурите паднаха. Защо студът предизвиква наистина тежки състояния, има ли превенция, която може да ни помогне?

Лекар: Студът е повод за инфаркт и инсулт, но не и причина

Някои съвсем елементарни и ежедневни дейности като почистването на снега пред дома ни или карането на ски могат да са опасни. Кардиологът д-р Зоран Станков заяви, че пикът на инфарктите и сърдечно-съдовите заболявания е през месеците декември и януари.
„Когато температурата е около нулата или под нулата, инфарктите са най-чести”, каза той.

Експертът заяви, че рязката смяна на времето е действително опасна. При резкият спад на температурата се получава вазоконстрикция, като по този начин организмът се опитва да запази топлината, каза докторът.

ЕФЕКТЪТ ОТ РЯЗКАТА ПРОМЯНА НА ВРЕМЕТО: Ръст на инфарктите и инсултите

Той заяви, че само по себе си почистването на снега и други подобни дейности няма да навредят, ако хората са добре подготвени.

„Трябва да избягваме рязкото подлагане на температурни разлики. Ако вкъщи е 25 градуса, а навън е – 10 градуса, не трябва рязко да се излагаме”, каза той. Докторът подчерта, че същото важи и за автомобилите. Освен това той заяви, че ако караме ски е хубаво да има период на адаптация.

Хиляди българи умират от хронични болести

„Няма разлика между случаите на инфаркти между хора над 65 години и хора под 65. Възрастовата граница на инфарктите в последните години рязко спадна и вече не е изненада, когато имам пациент на 30 години с остър инфаркт на миокарда”, каза лекарят.

Той подчерта, че за превенция на инфаркти трябва да се откажем от пушенето, да контролираме артериалното налягане, както и холестерола.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.