Наложените санкции са в отговор на отказа на Анкара да екстрадира американския пастор Андрю Бърнсън

Ще изплува ли турската лира от дъното, до което падна заради обтегнатите отношения със САЩ?

Лирата продължава да се търгува за между 5 и 6 долара, а инфлацията е почти 16%. Как българите се възползват от икономическите прoблеми на южната ни съседка?

Със спада на валутата се покачва броят на българите, които ходят на пазар в Турция.

“В България най-евтините китайски дънки струват 20 лева, а в Чорлу са между 7 и 10 лева и с доста по-добро качество. 4 кг прах за пране в България струва 22 лева. Там - 7 кг струва между 9 и 15 лева, в зависимост от промоциите", казва Георги, които често пазарува в южната ни съседка.

“Цените там не растат толкова бързо, колкото им пада валутата в момента”, коментира Димо Стефанов, анализатор в чейндж бюро.

Турската лира продължава да отслабва спрямо долара

От началото на годината лирата е загубила около 25% от стойността си, а в някои чейндж бюра отчитат в пъти по-голям оборот на валутата.

“Сделките са по-малки. Oт порядъка 500 лева до 1000 лева”, поясни Стефанов.

В понеделник лирата направи най-големия си срив за едно денонощие. Причината - след наложените санкции срещу двама турски министри, Вашингтон обяви, че преразглежда достъпа на турски стоки до американския пазар.

Наложените санкции са в отговор на отказа на Анкара да екстрадира американския пастор Андрю Бърнсън. Той беше начело на протестантска църква в Измир, две години лежа в турски затвор, а сега е под домашен арест по обвинения в тероризъм.

“Съобщенията за готовността на САЩ да наложат санкции на Турция засяга икономиката. Всички са доста колебливи и доларът върви нагоре. Покупателната ни способност намалява и хората започват да се изнервят. Не искат нищо да купуват и пестят парите си”, казва Нуртен Гемиджи, домакиня.

“Докато ние се радваме, че ще отидем на гости и ще си напазаруваме, те съжаляват, че преди това са можели да отидат на нашето Черноморие и да си изкарат добре с хубави пари”, коментира Георги.

Американските санкции сринаха турската лира

Напук на очакванията, инфлацията не оказва влияние на туризма в турските курорти. Първо, защото туроператорите ни не продават пакетите в лири, второ, защото повечето резервации са направени много преди сериозния срив на валутата на съседите.

“Инфлацията по никакъв начин не е причина за туризма, само и единствено може да се каже, че могат да отидат на пазар за по-евтино”, каза Джемал Лютви, управител на туристическа агенция.

“Това, което наблюдаваме в момента е, че падането е много експоненциално и обикновено, когато има такова падане, има и връщане, но за момента пътят е само надолу”, поясни Димо Стефанов.

Дори Вашингтон и Анкара да постигнат споразумение за американския пастор, това може и да не сложи край на икономическите проблеми на Турция.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.