Енергийният министър Теменужка Петкова трябва да предложи възможности за преструктуриране на проекта

Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" е разработена, като остава да бъдат уточнени малки детайли. Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Днес изтече крайният срок, който парламентът даде на министерството да разработи правилата и да предложи и възможности за структурирането на проекта.

"Ако след като докладвам тази процедура пред колегите в МС и след това пред парламента, няма някакви съществени препоръки или изменения, мисля, че няма пречка до края на годината да се даде старт на процедурата", каза министърът, цитирана от БГНЕС. 

В отговор на въпрос министърът каза, че няма нови кандидати по проекта.

В решението на Народното събрание от началото юни е записано, че трябва да се търси възможност за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. До момента Теменужка Петкова не е обявила начина, по който ще се търси кой да построи съоръжението. Наскоро, при посещението си в Москва, тя потвърди, че до края на годината ще бъде обявен търг за избор на инвеститор за централата.

Руската страна потвърди интереса си към проекта АЕЦ „Белене“

В отговор на въпрос за обявения днес от "Газтрейд" пазарен тест за терминала за втечнен газ в Александруполис, министърът каза, че България подкрепя всеки проект, който е свързан с диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Тя припомни, че се обсъжда възможността България да участва в този проект с дял от 25 на сто. Намерили сме такова решение да участва в тази компания дружество, което е в рамките на Българския енергиен холдинг. По всяка вероятност това ще е "Булгартрансгаз", допълни министърът. Тя аргументира участието на фирмата в подобен проект с това, че компанията като оператор и дружество с ангажимент да развива мрежата, ще е основен двигател на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България.

На днешното заседание на Съвета за енергийна сигурност е била представена необходимостта от актуализация на енергийната стратегия в частта, свързана с природния газ. По думите на министъра това се налага заради променената среда по отношение на инфраструктурните проекти, които се развиват около България - Южен газов коридор, Турски поток.

"Желанието ни е да запазим стратегическото място на България в газовата карта на Европа, като изградим съответната инфраструктура, която е основна за реализацията и на концепцията за газоразпределителен център", коментира министърът необходимостта от актуализация на стратегията.

„Булгаргаз” изяснява публикувани различни цени на газа от „Газпром” в доклад на ЕК

Тя информира още, че на заседанието на Съвета е обсъдена и възможността за създаване на борса за търговия на природен газ. Тази борса трябва да бъде обособена в отделна дъщерна компания, собственост на "Булгартрансгаз", за да може да бъде развита концепцията за газоразпределителен център, която се основава на това да бъде изградена липсващата инфраструктура, която да даде възможност за доставка на природен газ от различни източници, и да бъде изградена борсата за търговия с природен газ, което ще е основна платформа за либерализация на пазара.

Попитана дали природният газ от втората тръба на "Турски поток" ще мине през България, министърът каза, че се надява "нещата да се развиват по благоприятен за всички нас начин". За нас е изключително важно България да запази своето място на газовата карта на Европа, заяви министърът. Тя допълни, че всичко, което е свързано с желанието на страната по отношение на възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура, ще продължава да е в рамките на европейското законодателство и изискванията на Третия либерализационен пакет.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.