България остава в дъното на европейските статистики за донорство

Двама души спасиха с органите си четирима други само за седмица. Въпреки това България остава в дъното на европейските статистики за донорство. Все още сме далеч и от пълноправно членство в организацията Евротрансплант, което дава шанс на голяма част от чакащите за орган у нас.

Тежкоболни продължават да чакат за белодробни трансплантации

По данни на Агенцията по трансплантация 1151 тежкоболни българи чакат за нов орган. В същото време от началото на годината са направени по-малко от 40 трансплантации.

Последен стадий на цироза, вероятно заради автоимунно заболяване. Тази диагноза чува 53-годишната Милена Шопова от Русе преди повече от година. Тя се нарежда се в дългия списък от чакащи за черен дроб. Преди няколко дни обаче получава неочаквано обаждане.

Проф. Крум Кацаров е част от екипа, който оперира Милена. Общо 60 души участват в организирането на операцията. Часове след обаждането Милена вече е успешно трансплантирана.

Спад на трансплантациите и донорството в България

Междувременно обаче чакащите за орган са стотици. Според лекарите страната ни е твърде малка, за да може адекватно да се развива донорството от живи роднини. Единственият шанс остават трупните донори.

Донорът на Милена е 27-годишна жена от Варна, която успява да спаси още един пациент, чакащ за бял дроб във виенска клиника. Милена не знае нищо за своята спасителка, но се надява, че един ден може лично да благодари на семейството й.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.