Държавата обмисля спешни мерки за насърчаване им

Спад на трансплантациите и донорските ситуации у нас. От началото на 2018 г. досега нов орган са получили най-малко българи в сравнение с последните 4 години. В същото време държавата обмисля спешни мерки за насърчаване на донорството. Сред тях е облекчаване на процедурите и намаляване на бюрокрацията. 

Как държавата ще реши проблема с трансплантациите? (ВИДЕО)

Магдалена е сред 15-те българи, които чакат за животоспасяваща белодоробна трансплантация. С времето младата жена все повече губи надежда, че ще дочака нов орган.

Тя се страхува от утрешния ден, но повече я плаши мисълта, че няма да има кой да се грижи за двете й малки деца. Магдалена вече е получавала отказ за трансплантация.

Чужди болници отказват да приемат българи за трансплантация на бял дроб

“През 2016-та бях във Виена за белодробна трансплантация, но поради видимо добър външен вид ми отказаха. Явно трябва да съм в по-тежка ситуация“, сподели Магдалена.

В следващите дни екип от специалисти ще прецени колко от пациентите в листата на чакащите за бял дроб могат да бъдат трансплантирани.

Пациенти: Шестима нуждаещи се от бял дроб са починали през 2018 г.

“Говорим за реална оценка на състоянието към настоящия момент и следене на заболяването. На база на динамиката човек може да е спешно нуждаещ се, но невъзможно да бъде направена. Трябва да знаем за кои пациенти да бъдат насочени усилията “, заяви заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

И докато опитите за сключване на договор с чужди клиники продължават, държавата ще работи за насърчване на донорството.

“Искаме в момента във всяка една болница, която е база и работи в тази посока, да има много строга организация, сега скърцат нещата, ефектът е видим. 11 донора от началото на годината до момента“, каза още Пенков.

Почина един от пациентите, чакащи трансплантация на бял дроб (ВИДЕО)

За сравнение през 2014 г. донорските ситуации са били 22. През същата година е имало и най-много трансплантации в България.

Репортери: Марина Малашева и Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.