Гледайте в "Темата в NOVA" тази неделя с Ани Салич

Има хора, които по Коледа няма да се срещнат с роднини, няма да получат подаръци и няма да очакват с трепет бъдещето, защото него го няма. Нямат и роднини и близки, които искат да изживеят заедно най-хубавите дни в годината.

Тези хора - стари, бедни, гладни или бездомни, очакват помощ през цялата година, а не само по Коледа. За тях е важна не само чашата топъл чай или парче хляб, но и добрата дума.

Краят на 2018-а, центърът на София. Цари оживление и всеки се готви за Новата година. На метри от сергиите обаче има хора, за които няма значение дали е делник, или празник. Те са бездомниците на големия град.

Утеха и помощ може да се дава по много начини, ако искаш. Има и сайтове като Тайм Хироус и Платформата, в които можеш да влезеш и сам да избереш дали да отидеш при възрастни хора, бежанци, бездомни или изоставени деца. Без възнаграждение може да се помага не само по празниците, така както го правят и в Българската хранителна банка.

На фона на статистиките за всяко трето бедно българско дете или пенсионер се питаме променил ли се е духът на българина от онази далечна 1878 г., когато първите дарители - общественици, политици, учители, интелектуалци, военни - завещавали земи, пари и имоти, за да имаме и днес училища, университети, болници и библиотеки.

Малко преди Коледа голямата радост и подарък за изоставените е срещата с младите хора, които искат да помагат И колкото да не ни се вярва в сърцата на тези баби и дядовци, някои от които с години не са виждали семействата си, остава местенце и за добра дума. А за да ни е топло на душите, трябва да сме заедно - и стари, и млади… не само по Коледа.

Гледайте „Темата на NOVA” с Ани Салич тази неделя след централната емисия новини.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.