С обяви в интернет се търсят архитекти и IT специалисти

Държавата в търсене на висококвалифицирани кадри за минимална работна заплата. С обяви в интернет се търсят архитекти и IT специалисти срещу ниско заплащане. През декември от Пътната агенция пуснаха обява, в която се търси IT специалист на ръководна длъжност срещу заплата от минимум 510 лева. Служителят ще отговаря за сигурността и поддръжката на системата за винетките и тол таксите.

В Перник се търси директор на Дирекция "Административни, финансови и правни дейности" също срещу 510 лева на месец. Кандидатът трябва да е магистър с минимум 4-годишен опит в професията.

В Националната агенция за приходите пък търсят специалисти в отдел "Услуги за клиенти". Служителите ще трябва да приемат и обработват данъчни декларации. Заплатата -  от 580 до 628 лева.

В  европейската столица на културата търсят главен архитект - с минимум 3-годишен стаж. Кандидатите ще минат през тест и интервю. Обявената заплата е минималната за страната - 560 лева.  Дори сега завършващите студенти по архитектура твърдят, че подобна обява не може да ги впечатли. 

„Хиляда лева е някаква такава граница от която се тръгва, когато няма никакъв опит кандидатът. Когато има опит вече, говори чужди езици, тогава заплатата може да бъде 1 500- 2000 и нагоре”, обясни експертът по подбор на персонала Надя Василева.

Съмнението на експертите е, че  ръководители, които пускат подобен тип обяви просто се опитват да пробват пазара. Подобни обяви често будят съмнение за честността на провеждания конкурс, твърдят от Балканския институт за труда и социалната политика.

„Това е малко прах в очите: „Ето, обявили сме, нямаше кандидат, никой не се появи и затова Пешо го взимаме”. Не ми се иска да вярвам, че му викат: "Ела за минимална пък колкото си изкараш, си е твое". Това вече е цинично”, коментира Иван Нейков от института.

Опасението е, че с такива оферти може да се стигне дори до дестабилизация на пазара на труда. 

От държавната администрация обясниха, че 560 лева е минимумът, който трябва да се обявява по наредбата за заплатите на държавните служители, а крайната сума е въпрос на договорка.