Тя и Томислав Дончев се запознаха с предстоящите дейности по провеждане на проучвателен сондаж в блок „Хан Кубрат“

В началото на април започва проучвателен сондаж за наличието на петрол и природен газ в Черно море в блок „Хан Кубрат“.

Проучвателните дейности ще бъдат извършени в български териториални води, на повече от 80 км. От брега, южно от Бургас и на дълбочина до 3000 метра под морското дъно. Сондажните операции ще продължат приблизително 3 месеца. През 2016 година правителството даде разрешение на Shell за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок "Хан Кубрат“.  Компанията, спечелила концесията е провела успешни геоложки проучвания в блока. Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова се информираха на място за  подготовката на операцията.

Петкова: България ще строи отклонение от "Турски поток"

"Дженеръл Електрик" има намерения към АЕЦ "Белене"

"Първоначалните геоложки проучвания  са оптимистични и ние пожелаваме успех на колегите от Shell, защото наистина техният успех ще бъде и успех за България. Това е може би една от най-реалните форми на диверсификация на източниците за доставка на енергийни ресурси, нещо към, което нашето правителство се стреми", каза министърът на енергетиката Теменужка Петрова.

"Tози процес е много важен за нас. Ние непрекъснато спорим откъде трябва да купуваме газ - дали от юг, или от изток. Предпочитаният източник е ако може да добиваме газ от България", заяви вицепремиерът на република България Томислав Дончев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.