Всички бяхме единодушни, че трябва да спрем финансирането на вероизповеданията от външни държави, коментира Корнелия Нинова

„При президента на Консултативен съвет за национална сигурност всички бяхме единодушни, че трябва да спрем финансирането от външни държави. Нито дума не е ставала да се опрощават задължения на Главното мюфтийство”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на "Здравей, България".

По думите й държавата е отпуснала субсидия на вероизповеданията. „Това сме го приели, това беше и съгласувано при президента – да намерят начин тази субсидия да се използва за заплатите. Но опрощаването на задълженията няма нищо общо с тази тема”, твърди Нинова.

ОПОЗИЦИЯТА ОБВИНЯВА ОПОЗИЦИЯТА: Има ли сделка за дълговете на мюфтийството?

Лидерът на БСП заяви, че вярва, че хората ще разберат една от целите на излизането на БСП от парламента. „ГЕРБ управляват с ДПС и Обединени патриоти – това сега е ясно, когато не сме в парламента”. И заяви, че БСП няма да се върнат в парламента, докато не се изпълнят техните искания.

Нинова посочи, че докато на Запад говорят за повишаване на доходите, визирайки речта на френския президент Еманюел Макрон за въвеждането на минимална заплата в ЕС, в България не се прави нищо, за да могат гражданите да почувстват икономическия растеж. „Минималната заплата във Франция е 1850 евро. Минималната в България в последните години се движи между 500 и 600 лв. Преди една седмица бях на среща по покана на колегите от Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия, Словакия. Там излязохме с обща позиция и декларация, че искаме и европейска минимална пенсия. Това е реален начин нашият стандарт на живот да се доближи до този в Европа”, коментира още Нинова.

БСП не влезе в пленарна зала за гласуването на президентското вето

По думите й механизмът откъде да се намерят пари, ще се уточнява, а един от вариантите за финансиране на това е да се вземе 1% от БВП. „Управляващите сега отчиитат ръст, но това не се усеща от обикновените хора”, допълни още Корнелия Нинова,

Лидерът на БСП заяви, че трябва да се изчака още малко време, за да се разберат имената на кандидатите на левицата за евродепутати. Така тя коментира вероятността Елена Йончева да бъде издигната за ЕП. По същия начин Нинова отговори и на въпроса за бъдещия кандидат за кмет на София. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.