В интервютата й, преди да почине през 1993 г., актрисата само е загатвала за своите години по време на Втората световна война

Одри Хепбърн е запомнена в цял свят като модна икона, обичана за нейните класически филми. Нова книга, разкриваща в детайли нейната роля на героиня от холандската съпротива, навежда на мисълта, че може би не я познаваме толкова добре, колкото си мислим, пише „Таймс“.

В интервютата й, преди да почине на 63-годишна възраст през 1993 г., актрисата само е загатвала за своите години по време на Втората световна война. Днес американски писател събира парчетата история за това как тя и семейството й са рискували живота си, за да подслонят британски войник, парашутист, в окупираната от нацистите Холандия през 1944.

Снимка: Getty

Хепбърн живяла в село Велп с майка си, баронеса Ела ван Хеемстра, между 1942 и 1945 година. Авторът, Робърт Мацин, смята, че парашутистът е бил настанен в семейството след битката за Арнем от видния лидер на холандската съпротива д-р Хендрик Висер‘т Хууфт.

Хепбърн, която е изучавала балет в Арнем, започва като тийнейджър да помага на лекаря и да изпълнява задачи. В книгата, озаглавена „Холандско момиче: Одри Хепбърн и Втората световна война“ (Dutch Girl: Audrey Hepburn and World War II), Мацин пише, че тя започва да участва като танцьорка в представления, организирани тайно, за да събира средства за Съпротивата.

През септември 1944 г., след провала на операцията „Маркет Гардън“, най-големият военен десант, при който щурмът на съюзническите сили цели да превземе мостове на територията на Холандия и да осигури пътя през Рейн, Одри е била натоварена със задачата да снабдява с храна и да предава съобщения на десантчиците, които Съпротивата храбро укрива.

Мацин, който пише книги за преживяванията на холивудски звезди по време на войната, разговаря с оцелелите съседи на актрисата, която по-късно участва в романтични комедии като „Ваканция в Рим“ и „Закуска в Тифани“, както и с един от синовете й.

Писателят не успява да открие самоличността на войника. Един от оцелелите, майор Антъни Дийн-Дръмонд, който е бил заловен, но успява да избяга, криейки се в шкаф в продължение на 11 дни, се прочува във Велп като военновременния Худини .

Мацин пише, че майката на Хепбърн е изпратила бутилка шампанско с бележка, адресирана до „бедния британски офицер, който е толкова слаб“ в избата, където се е криел, в нощта преди да бъде изведен нелегално.

Снимка: Getty

След неуспешната операция на съюзниците да превземат моста над Рейн, парашутистите са блокирани на немска територия от другата страна на реката. Войникът е бил спасен и скрит в дома на Адриаанте ван Хеемстра, която по-късно станала известна като Одри Хепбърн.

Историята е разказана от сина на актрисата, 49-годишният Лука Доти, докато Мацин сглобява частите от историата как Хепбърн, като тийнейджърка, е работила за холандската съпротива. "Майка ми ми каза, че за нея е било вълнуващо", споделил Лука Доти. "Беше рисковано, той беше непознат в униформа, спасител и следователно рицар и герой."

Той разказал как майка му е описала смесицата от „вълнение и страх“, при мисълта, че цялото семейство може да бъде разстреляно. Вилата с осем стаи, която те наемали в село Велп, била пълна с бежанци от Арнем.

„Те приютили 37 души в къщата“, казва 61-годишният Мацин. „Британският парашутист се е криел в тяхната изба“. Той не е успял да открие името на войника, отчасти защото изглежда, че е бил измъкнат от германската територия от холандската съпротива. „Съпротивата е била много ефективна, при спасяването на тези момчета“, казва той.

Мацин каза, че парашутистът е останал в семейството на Хепбърн „около седмица“. По-късно, когато Хепбърн става звезда, „тя е имала различни причини да запази тази история за себе си“, казва той. Преди войната майка й е симпатизирала на нацистите: родителите й са срещнали Хитлер в Мюнхен през 1935 г. Очевидно тя се е опасявала, че този факт може да провали кариерата й, а и не е желаела да се „хвали“ със собствената си роля.

Историята за „Томи“ й се е „изплъзнала“, разговаряйки със сина си Лука, казва той. Мацин заключава, че тази история е достоверна, защото отговаря на сведенията, които е събрал парче по парче от интервюта във Велп и от архивите.

Снимка: Getty

За първи път писателят се заинтересува от Хепбърн, докато е бил в Арнем през 2015 г., проучвайки книга за военната кариера на актьора Джеймс Стюарт. Хепбърн, родена в Белгия през 1929 г. и починала на 63 години през 1993 г., е посещавала частно училище във Великобритания, но е живяла с майка си в Арнем, когато избухва война. През 1942 г. те се преместват във Велп, извън Арнем.

Известно е, че Хепбърн е работила за холандската съпротива като тийнейджърка и че обучението й в Англия и владеенето на английски език са се оказали от полза в усилията за подпомагане на британските парашутисти. Нейният чичо, холандски прокурор, е бил застрелян от нацистите.

Мацин, използвайки информацията от дневника на чичо й, посещава мястото в гората, където „чичо Ото“ и още четирима, след като са били принудени да изкопаят собствените си гробове, са разстреляни. „След екзекуцията на Ото, Ела (баронеса Ела ван Хеемстра, майката на Хепбърн) и Одри се преместват от апартамента в Арнем, във Велп“, каза той. „Именно там те се свързват с лидер на Съпротивата“.

През 1944 г. Хепбърн започва да оказва помощ на д-р Хендрик Висер‘т Хууфт, бивш хокеист и участник в олимпийските игри, който работи в болницата и има мрежа от връзки в съпротивителното движение. Завършена танцьорка, тя участва в събития, за да събира пари за съпротивата, често в дома на друг местен лекар. Хепбърн си припомня, че „най-добрата публика, която някога имах, не издаваше дори и един звук в края на моето изпълнение“.

Д-р Хууфър дава задача на Хепбърн да разнася бюлетина за Съпротивата. През 1944 г. тя също така носи храна и съобщения до войниците. На 15 години тя едва ли би могла да събуди подозрение у германската полиция, пише Робърт Мацин в „Холандско момиче: Одри Хепбърн и Втората световна война“. Веднъж Хепбърн забелязла полицейски патрул да наближава. Тя „започна да бере диви цветя. Когато немците я приближили, тя запазила мълчание и с мил жест им подарила цветята”, пише той. „След проверка на личната й карта й е било позволено да продължи“.

Освен Одри, има и други актьори и общественици, които са участвали в различни струткури на Съпротивата по време на Втората световна война. 

Актьорът Дъглас Феърбанкс младши, който подобно на своя баща, изпълнява роли на романтични и смели герои в приключенски филми, организира първите американски специални военноморски части за заблуда на противника през Втората световна война. Мисиите на специалните части Beach Jumpers включвали главно операции в плитки води в Средиземно море, с цел отклоняване на вниманието на вражеските сили от десантите на съюзническите армии.

Джулия Чайлд е най-известна с това, че популяризира френската кухня в Америка. Преди да се посвети на готвенето, тя е една от 4 500-те жени, които служили в Службата за стратегически услуги, предшественик на ЦРУ. Тя е помогнала да се разработи репелент срещу акули, който да държи любопитните риби далеч от експлозиви. Тя продължила да работи като ръководител на регистъра на Службата за стратегически услуги в Шри Ланка и Китай.

Снимка: Getty

Втората световна война също така е причината Албер Камю, философът и писателят, да се присъедини към тайните отряди на френската съпротива. Групата публикува нелегален вестник, който Камю редактира от 1943 до 1947 г. Жан-Пол Сартър също сътрудничи.

Снимка: Getty

Роалд Дал, британският писател, играел провокативна роля в началото на 40-те години на миналия век, когато започвал любовни афери с жени от висшето общество, за да събира секретна информация в Америка. Той започнал да работи за мрежата на тайните служби, след службата си на пилот в Кралските военновъздушни сили. Той е ранен при принудително кацане в либийската пустиня. Неговата секретна мисия се състояла в това да съблазнява влиятелни жени, за да подпомага британските интереси.

Снимка: Getty

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.