Децата забелязват пакетите, които оставил на оградата, и ги предали на охраната

Училищен двор - щанд за дрога. Пласьори използват пространството, за да разпространяват опасната стока и да намират нова клиентела. Конкретният пример е от Пловдив. Там дилър дори подгони ученици в двора на училище, защото си търсел изчезнала пратка.

Разкриха наркооранжерия в мотелски комплекс край язовир "Искър"

Децата забелязват дилъра да оставя пакетите с дрога на оградата на училището и отиват при учителя по физическо възпитание. Той на свой ред ги препраща към охранителя на учебното заведение, който заключва дрогата в шкафче и си тръгва. Следва гонка между дилъра и децата.

Кадри на охранителни камери са запечатали поставянето на пакетите с наркотик до оградата на учебното заведение. След това обаче деца вземат пакетчетата, за да ги занесат на учител.

„Голямата ми дъщеря, която е на 12 години в училище „Душо Хаджидеков” е звъннала по телефона и е казала, че дилъри на дрога ги гонят”, обясни Иван Петлешков.

Борисов: Рекордни са задържаните количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога (СНИМКИ)

Дилърите скочили на бой и при пристигането на родителите.

„Получих арогантно отношение от тяхна страна. Бяха ми отправили заплахи, ако не искам да имам проблеми, да се махам оттук. Господата не се притесниха, че идва полиция”, обясни Петлешков.

След разправията родителите на децата подават жалба в районното управление. Според ръководството на училището това не е първият подобен случай.

„Докато децата са с нас в сградата, предприемаме всички мерки. Инцидентите стават обикновено вечер след приключване на занятия”, обясни Грозданка Николова, директор на ОУ „Душо Хаджидеков”.

По информация на NOVA задържаният дилър е бивш възпитаник на училището. По данни на свидетели, често оставял свити цигари с марихуана на оградата, за да зарибява учениците да пушат трева. Той е арестуван вечерта в дома си, а не на място. Син е на известен собственик на заложни къщи.

„Полицията според мен не действа адекватно, защото позволи на единия от мъжете да премести автомобила си на няколко стотин метра, като заобиколи училището и да го премести там и да му направят проверка, ако въобще е направена такава”, заяви Петлешков.

Попитан дали смята, че патрулите са пазили дилъра в училищния двор, директорът на ОД на МВР-Пловдив отрече.

„Категорично заявявам, че такова обстоятелство няма – пазене на дилъри от страна на патрули. С цялата си отговорност го заявявам”, заяви старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Пловдив отрече.

Според родителите пропуски в сигурността на децата край училището има.

„Най-малко това е престъпна небрежност от страна на учителя по физическо, на охранителя на училището и на служители на Четвърто РПУ”, заяви Петлешков. 

„Наистина е необходимо да получим подкрепа от полиция под формата на патрули, най-вече нощни”, заяви директорът на училището.

Дилърът на дрога остава в ареста с постановление на прокуратурата за срок от 72 часа.

Родители на деца от училище „Душо Хаджидеков” се събират извънредно на утре в 18 часа в училището на среща, за да решат заедно как да гарантират сигурността на техните деца.

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си