Няколко производства намаляват мощностите си заради цената на електроенергията за промишлеността в последните дни

Държавата да следи по-решително как работи пазарът на електроенергия за бизнеса. Това искат индустриалци. От днес няколко производства в Старозагорско намаляват мощностите си или правят планове за по-ниски заплати заради цената на електроенергията за промишлеността в последните дни. Енергийният министър ги посъветва да търгуват повече с двустранни договори, а не да купуват тока по цената му за "ден напред" на борсата.

Поне за 50-ти път в последните пет години Владимир Спасов е свидетел на толкова скъп промишлен ток. Прокурист е в казанлъшка фирма за производство на хидравлични помпи и е гневен заради цените.

Ще има ли фалити на предприятия заради увеличението на цената на тока?

„Може би ще прозвучи тежко, но е престъпно.  Не може на гърба на бизнеса, да се манипулират цени на електроенергия”, заяви Спасов.

Въпреки че цената за утре - т.е. за ден напред - върви надолу от вчера, тя пак е над 100 лева, което индустриалците определят като предел.

Заводът на Владимир не може да спре да работи - имат договори за изпълнение, а на бонусите от произведеното разчитат над 1500 работници.

„Спирането на работа на фирма, заради цената на електроенергия, би било изключително пагубно за бизнеса. Ние сме принудени да работим и на загуба”, посочи Спасов.

Според бизнесменът държавата трябва да се намеси и да бъде регулатор на определени дисбаланси, които могат да се получат на борсата.  А държавата предлага бизнесът да залага повече на двустранни договори, а не на търговия "ден напред".

„Платформата „Ден напред” би трябвало да удовлетворява потребностите от електрическа енергия само по определени флуктуации, ако има нужда от допълнителни количества”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова: Електроенергийната борса работи изключително добре

Иначе държавата спазвала закона - да осигурява около 60% от тока на борсата и да се грижи свободният пазар да е по европейски правила. Отнасяли се с разбиране обаче и към проблемите на фирмите.

След внимателен анализ на пазара на промишлен ток, според енергийния министър, можело да се помисли за законови промени, ако се налага. Комисията в Парламента, която днес трябваше да ги обсъжда обаче не се събра заради извънредно дълъг пленарен ден.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.