Народните представители са приели 85 закона и 125 решения

Депутатите вече са в традиционния си дълъг летен отпуск. Отчетът в края на лятната им сесия показва, че те са се трудили над изработването на 85 закона. Парламентаристите са изкарали общо 27 часа в питане на министрите по време на петъчния контрол.

От миналата сряда сградата на Народното събрание е празна, но вече е ясно каква работа са свършили депутатите до момента. Отчетът показва, че от началото на годината  парламентът е заседавал редовно 79 пъти и два пъти извънредно. За това време народните избраници са приели 85 закона и 125 решения. 

34 дни ваканция за депутатите

Кои от депутатите са били най-активни в препитването на министрите и какво свършиха  между скандалите, отсъствието на БСП от работа и разцеплението в  малката коалиция през последната сесия на парламента?

34 пъти председателят на парламента удари звънеца, за да събере депутатите на редовно заседание и веднъж ги разпусна, за да ги извика извънредно, защото нямаха кворум.

Измежду бойкоти на опозицията, словесни престрелки и празни депутатски банки, народните представители промениха Изборния кодекс. Ратифицираха закупуването на изтребителите F-16 и намалиха партийната субсидия на 1 лев.

„Ние направихме тази промяна във финансирането в отговор на мнението на българските граждани. Вярвам, че това наистина ще покаже, че ние чуваме гласа на обществото”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Галъп”: 21% е доверието в парламента в края на политическия сезон

Покрай гласа на обществото обаче, два други гласа -  тези на НФСБ и ВМРО, разединиха коалицията на „Обединените патриоти”. От там бяха освободени три знакови лица на „Атака” - Волен Сидеров, Павел Шопов и Десислав Чукулов.

„Освободени са хората, които непрекъснато пречеха, разрушаваха коалиционното единство от една страна и от друга страна не идваха на работа”, каза председателят на НФСБ Валери Симеонов.

На работа не идваха и депутатите от левицата. Те се върнаха в парламента след евроизборите, а  в последния работен ден дадоха кратка, но категорична равносметка.

„Тази година започна с атака срещу изборния кодекс и завърши с атака срещу изборния кодекс”, каза Крум Зарков от БСП.

В промените на изборното законодателство ДПС отчете надделяване на популизма. Политическият сезон за партията обаче е бил успешен. „Върнахме третото място на партията в политическия живот”, посочи Йордан Цонев, ДПС.

Как ще завърши парламентарният сезон?

Доволни от работата си в парламента са и депутатите от ВОЛЯ. „Ние имаме много гордости до момента. Сред тях са законопроектът за поставяне на пос-терминалите на полицейските коли”, заяви Боряна Георгиева от ВОЛЯ.

През последната сесия депутатите са имали 27 часа и 47 минути парламентарен контрол. За това време министрите са отговорили на 218 въпроса и 6 питания.

Пленарната зала стана новото работно място на вицепремиера Валери Симеонов и последното поле за политическа изява на бившия вече втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов.

Следващата сесия е през септември и съвпада с предизборната кампания за местния вот.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.