Темата коментират заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков и заместник-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков

„Африканската чума е най-големият проблем, пред който е изправена държавата в момента. Всичко друго някак си отива назад. Чумата е много сериозно заболяване и може да минат години, докато се възстановим. Не съм специалист и не мога да кажа дали е по-добре да се изгарят или да се загробват животните. Не трябва тази тема да се политизира”. Това заяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната група на партията Александър Ненков. Заедно с него гост в „Събуди се” беше и депутатът от БСП Крум Зарков. Двамата коментираха отминаващия политически сезон.

„Със сигурност има човешка грешка за тази болест, но не може правителството да е виновно за всичко. Всеки, за който се докаже, че има някаква отговорност за разпространяването на болестта, ще понесе своята отговорност”, каза още Ненков.

Според Крум Зарков експертите са предупреждавали от години за опасността от африканската чума. „Има реална опасност свиневъдството да бъде унищожено. Секторът е в много тежко положение. Не съм съгласен с твърденията на управляващите, че са взети всички мерки. От ГЕРБ искат да не се политизира проблемът, но те винаги чакат да изскочи някой проблем и тогава започват да действат и да взимат мерки. Така политика не се прави", категоричен бе той.

ОЦЕНКА НА РИСКА: За чумата, фермите и хората - говорят експертите

Относно изтеклите лични данни на милиони българи от системата на НАП, Ненков коментира: "Течът на данни не е приятен и е много сериозен. И тук със сигурност има човешки фактор, но няма нито една институция в света, която да не е застрашена от киберпрестъпления. Не трябва темата да се истеризира. Няма как да сме застраховани от подобни атаки. Никой в света не е застрахован".

„Проблемът наистина е голям. Никой в света не може да бъде застрахован. България не харчи толкова пари за киберсигурност, но в едни такива кризи се поражда дебатът дали има нужда държавата да харчи повече или не. Досега не сме имали толкова сериозен пробив на системата”, каза още той.

"Аз не съм чувал някъде по света да бъде разбита данъчната система на дадена държава. Това е безпрецедентна атака. Ние предложихме държавата да плати издаването на лични карти на хората, които мислят, че са най-сериозно засегнати. Тази седмица започваме и срещи с експерти. Не може управляващите да влизат непрекъснато в обяснителен режим при всеки скандал. Те допускат кризи и проблеми, без да правят нищо за тяхното предотвратяване", заяви Крум Зарков.

Член на временната комисия за НАП: Започваме работа с изслушване на отговорните институции

На въпрос дали са възможни предсрочни избори заради отношенията между Патриотите в малката коалиция, Александър Ненков отговори категорично: „Не. Не виждам да има и основание за това. Преди месец на изборите за европарламент хората показаха своята воля”.

„Истината  е, че Патриотите отдавна са загубили ключовата си роля по отношение на този парламент. Мнозинството има парламентарна стабилност. В обществото обаче това съвсем не е толкова еднозначно”, коментира Крум Зарков.

Караянчева: Сидеров, Чуколов и Шопов са изключени от ПГ на "Обединени патриоти"

По темата с предстоящия избор на главен прокурор, Крум Зарков заяви: „Ние сме обявили, че ще коментираме темата след края на първия етап на процедурата. Той приключва утре. От една страна е личността на главния прокурор, от друга са очакванията към него, но третият и най-важен въпрос е с какво доверие той ще тръгне в тази битка. Имаме сериозно нарушено доверие от страна на българските граждани към прокурорската институция”.

„Имаме мониторингов механизъм, имаме и непрекъснати скандали в съдебната система. Те не помагат за решаването на нито един въпрос. Може би това е част от причината за резервираното отношение на политическите сили в парламента, които практически са изолирани от този процес по закон", добави още той.

В отговор Нанков заяви, че не е съгласен, че партиите нямат отношение. „Във Висшия съдебен съвет има и политическа квота, която избираме ние. Партиите има как да повлияят и има начин да изразят съгласие или несъгласие. На този етап няма как да се намесим в една независима система. Не мисля, че в момента трябва да заемаме дадена страна. Партиите ще изразят мнението си, когато трябва”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.