Заявления за инвеститор на проекта се приемат до 19-ти август

АЕЦ "Белене" и сътрудничеството на две морета - Черно и Каспийско, обсъдиха на среща помежду си българският и руският премиер. Двамата се срещнаха в кулоарите на Първия Каспийски икономически форум в Туркменистан.

Тема на разговора между Бойко Борисов и Дмитрий Медведев бе възможността за реализация на проекта за атомната централа, но при поставените от българската страна условия, съобщиха от Министерския съвет. Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19-ти август. Според премиера Борисов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона, смята Борисов.

По-късно енергийният министър Теменужка Петкова уточни, че към момента четири фирми, сред които и "Росатом", имат интерес към изграждането на АЕЦ „Белене”. Петкова беше категорична, че проектът е български и страната ни ще има решаваща дума.

"България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за ЕС. На срещата заявих, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС. България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Запознах Медведев със сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център „Балкан", съобщи още Борисов в профила си в социалната мрежа след срещата с руския премиер.

Необходимо е да бъдат обсъдени възможностите, които се разкриват пред Русия и България, ако бъде съчетан потенциалът на Черноморския и на Каспийския регион, пък предложи от своя страна Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС. 

"Посещението ви тук, в Каспийския регион, доказва онова, за което разговаряхме с вас днес, че може да се опитаме да съвместим и черноморското измерение, и каспийското измерение, особено ако това носи дивиденти на държавите и народите в нашите страни", каза руският премиер.

Борисов отбеляза, че регионът "разполага с огромни възможности" и България, разположена от другата страна на Черно море, е "един вид вход към европейския континент".

"Трябва да се има предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилните комуникации, морският транспорт, хъбовете, каквито има и в България, и в Русия северно от този регион, предполагат огромни възможности", каза българският министър-председател.
Черно море "трябва да си остане море на мира, търговията, туризма, транспортните връзки", осигурявани от фериботи, яхти и газопроводи, подчерта Бойко Борисов.

Борисов благодари на Медведев и за подкрепата на Русия за кандидатурата на Кристалина Георгиева за ръководител на Международния валутен фонд.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си