МВР се е самосезирало по разпореждане на премиера и главния прокурор

Двама души са задържани за 24 часа заради погром в столично заведение в София в понеделник вечерта. Единият от тях е съдружникът Красен Кръстев, а другият е едно от лицата, участвало в погрома на заведението. По данни на полицията Кръстев е бил съдружник на собственика на заведението в две фирми, ориентирани към строителния бизнес. Той е разпитван като евентуален поръчител на нападението, но все още обвинение не му е повдигнато. Поради тази причина разследващите проверяват целия бизнес на двамата съдружници. Няколко души от записите вече са разпознати и се издирват. Разпитите на служители на бара продължават. 

На четирима от извършителите на погрома е повдигнато обвинение за хулиганство с особена дързост. Единият от тях е задържаният в СДВР. Той ще остане в ареста 72 часа. Останалите трима с повдигнато обвинение се издирват. 

Има задържан за погрома в заведение в София

По-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов направи изявление пред медиите в Министерския съвет заедно с директорите на СДВР и ГДНП - ст. комисар Георги Хаджиев и гл. комисар Христо Терзийски по повод предприетите от полицията действия за разкриване на извършителите на погрома в столично заведение в понеделник. 

Ивайло Иванов направи ретроспекция на детайлите по инцидента в заведение на бул. "Тодор Каблешков в столицата, за който ви информирахме още снощи.

"Към 18.15 група от лица, които са били клиенти на заведението, започват да извършват хулигански действия. чупили са инвентара, използвали са хладно оръжие като заплаха. По време на инцидента няма пострадали хора от персонала и други посетители на заведението. След като са извършили тези действия, те са се оттеглили в неизвестна посока. Нашите действия стартираха, след като видяхме публикации в медиите, самосезирахме се. Изпратихме колеги от Шесто районно, след това бяха вдигнати дежурните оперативно-следствени групи и служители от криминална полиция при СДВР и ГДНП", изброи фактите главният секретар.

След първоначалните действия Ивайло Иванов е докладвал на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Група мъже потрошиха заведение в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

"По разпореждане на премиера ни беше казано да предприемем всички действия, тъй като е недопустимо през 2019 да се извършва такова нещо. Тези времена безвъзвратно са отминали. Ние няма да допуснем такива действия, няма да ги толерираме. И поръчителите и извършителите ще понесат своите последствия", категоричен беше главният секретар на МВР.  

Според разследващите  финансови отношения стоят в дъното на погрома над столично заведение. 

„Основната версия е, че става въпрос за неуредени финансови отношения. Двамата са съдружница в две фирми, които имат общо със строителството”, каза ст. комисар Георги Хаджиев.

Междувременно стана ясно, че полицията се е самосезирала по случая. Органите на реда разбрали за нападението не от потърпевшите, а от медиите.

„До този момент сигнал до МВР не е постъпил. Нашите действия стартираха, след като видяхме публикации в медиите. Фактът, че те не са подали сигнал, означава, че не е искал да се намеси МВР и държавата. Така или иначе МВР се намеси и те го разбират много добре това нещо”, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

И макар от заведението да не са сигнализирали на полицията за вандалската акция, сега собственикът му се надява именно на нейната помощ.

„Не става въпрос за конкуренция, проблемът е от съвсем друг тип. Със сигурност разчитам оттук нататък на полицията и прокуратурата. Най-вероятно ще ми се наложи да си взема охрана. Аз имам жена, три деца и не знам дали някой не би посегнал на тях”, каза собственикът на заведението Емануил Лазаров.

Продължава разследването на погрома в известно столично заведение

„Ръководството на държавата няма да допусне и да толерира такива действия. Тези времена са безвъзвратно отминали. Ако имат някакви неуредени бизнес взаимоотношения има законов ред, има съд, където могат да си разрешат проблемите, но по този начин няма да стане и държавата ще отговори с всички възможни средства”, посочи Иванов.

Очаква се да бъдат повдигнати и обвинения.

Според данни от Търговския регистър Кръстев и Лазаров са партньори не само в дружеството, собственик на ресторанта.

„Ние се занимаваме със строителство.Имаме заведения. Това заведение е мое от много години. Хората ме познават в София от много години, няма нищо незаконно в работата, която работя”, заяви Лазаров.

Собственикът на заведението Емануил Лазаров и задържаният Красен Кръстев са съдружници в няколко фирми. Сред тях са "Кристъл кепитъл инвестмънт", "Кристъл дивелъпмънтс" и "Емпайър дивелъпмънтс груп".

Основната им дейност е свързана със строителство, покупка на недвижими имоти, ремонт на обществен фонд и спедиция. 

Задържаният съдружник Красен Кръстев е кикбоксьор и бивш шеф на федерацията по кикбокс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.