Това обяви в парламента шефът на енергийната комисия Валентин Николов.

 Ден след подписването на договора, започва полагането на тръбите по трасето на „Турски поток през България. Стартът на строителството обяви в парламента шефът на енергийната комисия Валентин Николов.

Милиард евро ще дойдат от Саудитска Арабия за строителството на обекта у нас. Да договорят газопровод от Турция за Западна Европа искаха и България, и Гърция. След вчерашното споразумение вече е ясно - страната ни ще пренася руския газ през Сърбия за Австрия. На българска земя пътят на „Балкански поток” е маршрутът, който беше предвиден за спрения „Южен поток”. Възможно е за изграждането на газопровода да се ползва и част от старата инфраструктура.

„Булгартрансгаз” подписа договора за изграждането на „Турски поток”

Бъдещият газопровод от Провадия до сръбския Зайчар е одобрен от Европа, увериха управляващите. „Категорично не може да стане като с „Южен поток”. Бяха направени процедурите абсолютно под зоркия поглед на европейската комисия”, коментира Валентин Николов.

Притесненията на опозицията: кой ще плаща, ако сроковете не се спазят. „Саудитците са дали заема и ако има забавяне, бълг държава трябва да плати този заем, Саудитска Арабия ще бъде собственик на тръбите, което е притеснително”, коментира Драгомир Стойнев от левицата.

Експертите тълкуват договореното с Русия и Саудитска Арабия противоречиво. „Ние всички сме заинтересовани да има потоци – да не стане обаче като приказката, с която Украйна в момента се тревожи – да има много тръби, а те да не са натоварени, защото сигурността на дълга е безусловна”, обясни Илиян Василев.

Експерт: Реалистично е първата част на „Балкански поток” да бъде готова в средата на 2020 г.

„Този, който е спечелил търга, гарантира с банкова гаранция запълването на капацитета. освен това трасето е по трасето на южен поток - т.е. изпълени са всички отчуждителни процедури и само който не се е занимавал със строителство не знае какво е да стигнеш до разрешение”, коментира Илиян Василев

Строителството на морския участък на Турски поток започна в Русия през май 2017-та - по дъното на Черно море. Година и половина по-късно руският президент Владимир Путин и турският Реджеп Ердоган откриха първата морска тръба от газопровода "Турски поток" и започна сухопътното строителство на проекта.

През септември 2019 година България брои за начало на „Балкански поток” - разклонението на големия проект, който трябва да докара газа до Западна Европа.До май 2021 година, ако сроковете се спазят, би трябвало синьо гориво да потече от Русия през Турция и България за Сърбия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.