У нас туристите от „Томас Кук” са средно между 350 и 400 000 на година

По официални данни на Министерството на туризма у нас туристите от „Томас Кук” са средно между 350 и 400 000 на година. Настаняването им е основно по Черноморието.

В един от хотелите в момента има 265 чужди туристи, които са платили почивката си в курорта „Слънчев бряг” през фалиралия вече туроператор „Томас Кук”. Напрежение сред гостите няма, тъй като са получили уверение,че ще излетят от летищетов Бургас по план. Хотелиерите обаче са притеснени, че едва ли ще получат средствата, които им дължи туроператора „Томас Кук”.

Най-старият туроператор в света прекратява дейността си

Един от хотелите трябвало да посреща британски туристи на „Томас Кук” до 8 октомври. След обявения фалит, хотелът ще затвори по-рано от предвиденото. „Няма да има повече настанявания, поради факта, че от Великобритания вече няма полети насам”, каза Ростислава Димитрова - мениджър на хотела.

И вече пресмятат загубите. „Голяма част от плащанията, които трябваше да бъдат извършени в началото на октомври, най-вероятно няма да се състоят. Сумата, която имаме да получаваме е доста голяма”, каза още тя.

„Свикала съм среща на хотелиерите, които работят с „Томас Кук”. Има специална гаранционена форма, че всички 6 000 хотела ще получат плащанията си и ще съдействаме на хотелиерите, така че да бъдат покрити разходите”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Повечето чужди туристи вече са се свързали със застрахователите си. „Съпругата ми се свърза с фирмата, която отговаря за нашата почивка и ми казаха, че ще летим в петък, както е по план”, коментира Йоки Фили.

Представителят на туроператора в хотела отказа да разговаря с NOVA. От сутринта на летище Бургас са отложени два полета на британския туроператор. „Просто ще се изпълнят малко по-късно, със закъснение, от друга авиокомпания. Хората си знаят, уведомени са”, обясни служител на летището.

Голяма част от британските туристи са били информирани за закъснението на полетите още докато са били в хотела. „Ние нищо не можем да направим, само гледаме таблото и се надяваме”, каза Ан Уест.

„Този фалит ще доведе до сътресения в Сезон 2020. Тепърва ще има анализи за следващия сезон”, заяви Ангелкова.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.