„Това е лошо и за България, защото нашият интерес е Западните Балкани да са стабилни", каза още той

„Знакът, който даде Европейският съвет, е доста негативен и за двете страни, и за Западните Балкани”. Това заяви пред БНР Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти по повод решението на Съвета на ЕС да не покани Северна Македония и Албания за начало на преговори за членство в евросъюза.

Президентът на Северна Македония свиква на консултации лидерите на партиите

Станишев подчерта, че основната причина за този ход назад е позицията на президента на Франция, който обяви, че иска промяна на вътрешния механизъм на ЕС за характера на воденето на преговорите за членство. „Грешката е сериозна, историческа. Надявам се да бъде преодоляна през следващата година през май в Загреб, когато ще има среща на страните-членки, защото една страна блокира този процес и това е Франция. Така се обезкуражават тези, които правят реформи, търсят добросъседство, нов стил, дух на отношенията в региона“, каза той.

Според Станишев „това, което се случи, е несправедливо“. „Това е лошо и за България, защото нашият интерес е Западните Балкани да са стабилни, да живеем в добросъседство“, категоричен бе Станишев.

Той коментира и решението на британския парламент напускането на Великобритания от Евросъюза да бъде отложено, докато не бъде прието законодателство по сделката, постигната от премиера Борис Джонсън с Брюксел.

Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори (ВИДЕО)

„Трябва да се избегне най-лошия сценарий – Brexit без сделка, защото това би имало сериозни последствия. Върви една игра на нерви. Вариантите са няколко – удължаване до края на януари или още по-дълго отлагане, което може доведе до референдум. Ясно е, че Великобритания е на ръба на предсрочни избори“, посочи Сергей Станишев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си