Лидерите се събират на двудневна среща във Виена

Представителите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се събират на последната си за годината среща във Виена. 

„Играчите успяха да се договорят, да ограничат предлагането на петрол с още 500 хиляди барела”, съобщи в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Преслав Райков, финансов анализатор.

„Всички искат цената да е по-висока. Лидерите на пазара - Саудитска Арабия и Русия, най-накрая успяха да постигнат консенсус по темата. Пазарът остава стабилен, макар и да има голяма наличност на петрол. Сериозни амплитуди в цената не се очакват”, обясни Райков.

„На първата среща вчера, ОПЕК не даде пресконференция пред журналистите, защото договорките могат да бъдат променени много бързо. Малките производителки се опитват да произвеждат все повече, за да увеличат печалбата си", подчерта Райков.

„Важно за саудитците е цената да е висока защото тяхната най-голямата компания излиза на борсата. Тя е оценена на повече от два трилиона долара”, обясни Райков. Излизайки на пазара, те се осланят на именно пазарния принцип и трябва да произвеждат повече.

„Мое мнение е, че ОПЕК продължава да бъде лидер на пазара на петрол”, заяви още финансовият анализатор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.