Заради него доста пациенти сами решават да си спестят посещението при лекар, който да изпише медикаменти по Здравната каса

Българите доплащат най-много за лекарства, показва международно медицинско изследване. Според данните по този показател страната ни се доближава до процентите в третия свят.

Проблемът с доплащането за лекарства се оказва еднакъв както за тези, които плащат здравни вноски, така и за онези, които не се осигуряват. Почти винаги и едните и другите доплащат в аптеката. Правим кратък експеримент. За целта, питаме първите трима клиенти на една от столичните аптеки. Резултатът-  3 жени и три рецепти с лекарства, които се поемат по Каса. И в 3-те случая обаче всяка от тях, трябва да отвари и портфейла.

Частните болници искат промяна на модела на договаряне и заплащане на лекарства

„115 лева струва лекарството. Аз плащам 40, другото доплаща Касата. Това, което доплащам е 30 процента от цената му”, разказва една от жените, които екипът на NOVA среща в аптеката.  

Заради доплащането доста пациенти сами решават да си спестят посещението при лекар, който да изпише медикаменти по Здравната каса. „Всъщност НЗОК плаща на 100 процента само лекарствата за 3 - 4 болести. Всички останали или ги доплащат, или си го купуват без Касата”, казва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

 „Има и много лекарства, като такива за високо кръвно налягане, например, които се купуват масово на свободна продажба. Просто, защото реимбурсацията им е много малка и хората не им се занимава да се редят, да чакат, да им ги изпишат”, коментира Николай Костов, който има верига от аптеки.

СПЕШНИ МЕРКИ: Предлагат частните болници да купуват лекарства само с обществена поръчка

Собствениците на такива отчитат още, че приходите от лекарства на свободна продажба са два пъти повече от тези, които се поемат от Касата. Именно този факт е една от причините работещите българи да плащат здравни вноски без желание, твърдят експертите. 

Репортер: Даниела Пехливанова