Това съобщи главният прокурор Иван Гешев

Цяла смяна митничари, работещи на граничния пункт "Калотина", са били задържани в четвъртък, научи NOVA. Става въпрос за корупция, заяви главният прокурор Иван Гешев. Взимали са подкупи от преминаващи през пункта лица.

Все още не е ясно от кога е действала групата. Арестите започнаха в ранния следобед. Акцията продължи няколко часа. Движението и в двете посоки беше блокирано. След като арестуваните бяха заместени от техни колеги, пунктът отново заработи. 

А в полицейската операция се включиха и от Вътрешна сигурност и антикорупционната комисия.

"Сред задържаните е началникът на митническия пункт", обяви Иван Гешев.

"Има задържани над 30 човека. Цялата смяна митничари, всички граничари и други, които не са на работа", добави той. Става въпрос за доста мащабна организация, изключително мащабна организация, уточни главният прокурор.

От своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че са успели да опазят всичко в тайна и реализацията е факт. "Положителното е, че успяхме да опазим всичко в тайна. Има задържани над 30 човека в момента. Има хора и в почивка, които не са били на смяна. Не мога да кажа на кого ще бъдат повдигнати обвинения. С всяка операция, ставаме все по-добри. Стиковката на всички служби е добра", каза Ивайло Иванов. Извиняваме се за причиненото неудобство. Правим всички възможно да заработи пункта веднага след като дойдат хора на мястото на задържаните.

На ГКПП Калотина временно е преустановено преминаването в двете посоки, съобщиха от "Гранична полиция". На пункта се провежда мащабна акция на МВР и прокуратурата, при която има задържани митнически и гранични служители.

Автомобилите, пътуващи към пункта, ще бъдат локализирани в районите на Сливница и Драгоман.

"Това което мога да кажа за председателя на ВКС, прокуратурата сигнализира за конкретния случай. Тогава председателят на ВКС не попита нищо, интересно защо", каза Гешев. Много тъжно е председател на ВКС да не познава хората. Питайте него защо не познава съдиите в България. Взаимодействаме изключително добре с правоприлагащите органи от Щатите, каза още Гешев. Ние сме партньори със САЩ и с ЕС. 

Заради арестите пунктът остана без митничари на смяна и се наложи са бъде затворен за часове и в двете посоки. А от МВР раздаваха вода на чакащите на опашка. Част от шофьорите и пътниците обаче се изнервиха от ситуацията.

„Хванете ги, но не пречете на хората, тук имаше малки деца. Тръгнали вътрешна сигурност да носят вода при минус 3 градуса. Мисля че вода на никой не му трябва сега”, коментираха чакащи на опашката.

Предстои утре прокуратурата и полицията да дадат повече информация относно схемата, по която са действали задържаните.