Проверка установи сериозни отклонения и нарушения в социалните домове и затворите

Софийският затвор да бъде преместен. Искането е на обмудсмана, а мотивите - условията в момента не отговарят на никакви изисквания.

Проблеми има и в арестите, местата за настаняване на възрастни с деменция, както и в психиатриите. Преди месец разследване на NOVA показа брутално отношение към болни с деменция от дом в Пловдив.

Болногледачи тормозят възрастни в Пловдив, институциите отговарят (ОБЗОР)

 

Проверени са 55 обекта в цялата страна.  В психиатриите и в местата за настаняване на хора с деменция и психични проблеми ситуацията е следната – лоши хигиенно-битови условия, пренаселеност, недостатъчен и зле платен персонал.

Ситуацията в затворите е сходна, затова омбудсманът поиска централният Софийски затвор да бъде преместен, тъй като в голямата си част не отговаря на изискванията за нормалното съществуване на неговите обитатели.

Според последните проверки Централният софийски затвор е негоден за обитаване. Такава е ситуацията и в общежитията  „Керамична фабрика - Враца" и Кремиковци. Затова трябва да бъдат затворени и да бъде построен нов затвор. „В тях липсват хигиенни условия, няма естествена светлина, няма въздух и има дървеници и хлебарки”, каза Ковачева.

Ковачева: Има домове, в които смъртността е много по-висока, от тази в Горско Косово

 

 

 

Сградата на Софийския затвор плаче за реконструкция от години. Средства обаче има само за козметични ремонти. „Основният проблем е, че затворът е паметник на културата и това пречи за неговото ремонтиране”, допълни общественият защитник.

Една от стъпките преди затвора са арестите. Ситуацията там не е по-различна. В последните години снимки на арестанти от помещенията на „Майор Векилски” показаха окаяните условия. Тогава институциите отново се събраха на  спешни срещи и обещаха да се заемат с проблема. Най-критични са арестите в София, Габрово и Свиленград. „За пръв път, когато отидох в Свиленград бях потресен. Там нямаше дневна светлина и достъп на свеж въздух дори в помещенията на служителите. Няма как при така обграждащата те атмосфера да се чувстваш комфортно да имаш желание за поправяне и прочие”, обясни Христо Атанасов, гл. експерт в дирекция „Национален превантивен механизъм”.

Уволняват виновните за тормоза в социалния дом в Пловдив

Мизерни условия за живот са отчетени и в различни психиатрии и домове за възрастни с деменция. Пренаселеност, лоша хигиена и липса на персонал са основните пречки пациентите в тях да живеят достойно. „Всичко това допълнително води до самото увреждане да се засили, но и да изпаднат в депресия, в унилост”, каза психологът Ивелина Велкова.

Домовете за възрастни с увреждания трябва да тръгнат по пътя на домовете за деца и да бъдат затворени и реформирани. Това обаче трябва да се случи до 2035 г.

Общественият защитник препоръчва и по-голямо финансиране и в сектора на психиатричната помощ. Като изчисли, че за едно хранене на ден на психично болни се отделят 64 стотинки.  Другите препоръки – по-голяма близост на домовете до болници и големи градове и създаване на нови социални услуги.