По думите й кметовете също трябва да бъдат активни в посока подобряване на условията за живот в такива институции

Има домове за възрастни хора, в които смъртността е много по-висока от тази в Горско Косово. Това обяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” омбудсманът Диана Ковачева.

„Има нарушения на правата на хората, които се намират в домове за възрастни хора с деменция. Става въпрос за пренаселеността – по 6-7 души в стая. В тази стая не може да бъде завъртяна инвалидната количка. Хората трябва да бъдат вдигани и изнасяни, за да не се залежават”, коментира Ковачева.

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора с деменция

Тя допълни, че от Министерството на труда и социалната политика вече са поели ангажимент да намалят броя на обитателите на всяка една от стаите в такива домове. По думите й кметовете също трябва да бъдат активни в тази посока. И даде положителен пример с дома в "Княжево". 

Според Диана Ковачева коренът на проблема с недостига на лични асистенти на хората с увреждания е в Закона за личната помощ. Той не включва такива, които са без право на чужда помощ, деца с под 90% увреждания и възрастни хора над 65 години, които нямат ТЕЛК, но не могат да се самообслужват. "Именно Закона за личната помощ трябва да реши този проблвм завинаги. Но тази група от хора са изключени през 2020 година от неговото приложно поле. Те ще бъдат включени от 1 януари 2021 година", обясни Ковачева.