Проверка констатира, че хората там живеят в изключително лоши условия

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора с деменция. Тя настоява в социалната институция в село Горско Косово да бъде направена проверка. През декември бе констатирано, че условията за живот там са изключително лоши. 

Домът функционира от 30 години. През 2010-а една от служителките е отстранена заради злоупотреба с пари на един от обитателите на дома. Сигнали за мизерните условия там пък са подавани още от 2013 г.  

„Към момента в дома са настанени 57 лица при капацитет 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са в кахексия и обездвижени“, пише в писмото си до главния прокурор доц. Ковачева. И още - в резултат на проверката и проведените разговори с лица, настанени в институцията, е установено наличие на системно неглижиране на техните потребности.

„Независимо, че през 2013 г. е направена проверка на дома и са отправени препоръки към Министерство на труда и социалната политика и към кмета на община Сухиндол за подобряване на предоставяната грижа, в настоящата проверка констатациите са сходни“, пише още в сигнала.

Закриват специализираните институции за възрастни хора с увреждания

Най-притеснителен, според обществения защитник, е фактът, че от началото на 2019 г. до момента на проверката има 24 смъртни случая в дома. „Като омбудсман считам, че това представлява голям процент от общия брой настанени лица, дори като се вземе предвид спецификата на заболяванията им“, посочва Ковачева.

 

“Това легло е външно, тъй като Марина е с  много сериозен психичен проблем. Тя е преживяла проблем в Турция и всичко по-малко като помещение й действа много зле. Тя не иска да стои в стая. Вика, крещи, че потъва, че ще я убият. Беше настанена от дъщеря си в чужбина”, разказва Вера Дукова - директор на Дом за възрастни хора с деменция – с. Горско Косово.

„Основната причина за високата смъртност е здравословното състояние на хората,  в които биват настанявани. Една жена бе настанена в 13,30 и почина в 15,30.  В годините назад смъртността се е движела, между 20 и 30 човека. Ние не сме болница, а дом”, казва Дукова.

При проверката си експертите установяват лоши санитарно-битови условия и пренаселеност. В една стая спят 6 души, а близо 20 делят общ санитарен възел. Оказа се, че една от настанените в дома спи в коридора. От управата се оправдават с това, че тя има психични проблеми и не желае да спи в тесни помещения. 

Кризисните центрове за бездомни вече работят (ВИДЕО)

„Агенцията за качество на социалните услуги, която трябва да бъде изградена е изключително важна, за да има стандарти, за да може да се прави, така че социалните услуги  навсякъде в страната да отговарят на очакванията на хората”, каза Деница Сачева – министър на труда и социалната политика.

Омбудсманът е сезирала за случая кмета на общината инж. Пламен Чернев, доставчик на социалната услуга и Министерството на труда и социалната политика. Министър Деница Сачева потвърди, че и подопечното й ведомство също ще извърши проверка на място.

Малко по-късно стана ясно, че Окръжната прокуратура във Велико Търново се е самосезирала по случая.