Първите 10 дома за възрастни хора трябва да затворят врати до 2021 година

Поредна реформа в социалната сфера. До няколко години специализираните институции за възрастни хора с увреждания ще бъдат закрити. Става въпрос за близо 80 институции, в които в момента са настанени възрастни хора с увреждания и деменции.

В столичния дом за възрастни хора „Надежда" живеят около 90 души. В него материалната база е почти без забележки и непрекъснато се правят подобрения, но на много места това не е така. Затова в следващите години ще бъдат закрити домовете с лоши и неприемливи условия за живот, в които са настанени възрастни хора с увреждания. 

Социалният министър: През 2020 г. ще има по-съществено повишаване на пенсиите

Ангелина е прекарала младините си в старчески дом като медицинска сестра. Сега тя е от другата страна. Възрастната жена идва в дома преди две години и е спокойна, че има кой да се грижи за нея. „В днешно време младите са много ангажирани, те нямат възможност да се грижат за нас, както ние сме се грижили за нашите родители”, каза тя.

Новият й дом я среща с десетки възрастни хора в нейното положение. Доволна е и от средата, и от условията. „Тук условията са съвсем добри, обстановката е почти домашна. Повдига ни духа, желанието за живот и желанието да се чувстваме хора”, коментира Ангелина.

Един от хората, които имат принос за това е директорът на дома Десислава Велева. „Ще направим още по-добри условията за живот на нашите родители, защото те заслужават достойни и спокойни старини”, каза тя.

Това ще бъде и целта на държавата в следващите няколко години. „Това е амбицията ни - реформата да гарантира едни добри битови условия, но и не само това. За нас е важно грижата в тези домове да бъде добра”, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Държавата ще реновира домове за възрастни хора

Обитателите на домовете ще бъдат изведени от тях и настанени в центрове, в които ще получат грижи, съобразени с нуждите им. По думите на Русинова това ще се прави на база на оценка от специалисти какво е състоянието на човека, от кое населено място идва и дали има близки или роднини.

Центровете да бъдат изградени в населени места и оживени квартали, за да не се чувстват обитателите им изолирани.

„Всяко едно подобрение е много важно за повдигане на желанието ни да живеем, защото много хора на тази възраст си казват „Аз за какво да живея?” Не е така! Би трябвало да се радваме”, казва Ангелина.

У нас специализираните домове за възрастни хора с увреждания са 79. В тях в момента живеят близо 800 души.

Първите 10 дома за възрастни хора, които ще бъдат закрити, трябва да затворят врати до 2021 година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.