Хотелиерите по морето излязоха с призив за помощ от държавата

Туристическият бранш по морето излезе с призив за помощ от държавата, за да бъде спасен българският туризъм и работещите в него. В момента част от хотелите в страната са затворени до 29 март, но собствениците на обекти по Черноморието са притеснени, че тази година летен сезон няма да има. Затова настояват за облекчения.

Кабинетът: Фирмите да не съкращават служители, поемаме 60% от заплатата им за първия месец (ВИДЕО)

Оптимизмът за успешен летен сезон тази година си отишъл от собственици на хотели по южното Черноморие преди десет дни след информацията от големите дестинации - Италия и Испания. Дотогава се надявали, че епидемията от коронавирус ще приключи до края на март или средата на април.

„Вече съм песимист дали ще има сезон. Значи това, което се случва в момента, че трябва да затваряме,че трябва да си освободим персонала, според мен е най-малкото зло, което може да ни се случи”, каза собственикът на хотели Венелин Ташев.

Дават по 1 000 лв. на всяко медицинско лице, което се бори с коронавируса (ВИДЕО)

Собствениците на хотели са освободили в момента персонала си в неплатен отпуск, а заради отказ на резервации ще трябва да освободят други

„Около 300-400 000 човека от нашия бранш вече са готови да напуснат. Със сълзи на очите ги предупреждават да излязат  в неплатен отпуск”, добави Веселин Налбантов.

Очакват проблеми и с туроператори, на които ще трябва да връщат пари по ранни резервации.

Обещават да им предоставят същата почивка след преминаване на епидемията.Затова представители на бранша излязоха с искане до правителството за приемане на спешни мерки.

Борисов и Радев със спешен разговор за мерките срещу коронавируса

„Да осигурят средства,за да може да не се  прекъсват осигурителните права на нашите служители”, призова председателят на Клуба на хотелиера в Несебър Диана Колчева.

„Хората ще останат на улицата, а хотелите затворени, затова казах, че просто държавата трябва да помага повече на тях. На нас може да помогне единствено с разсрочване на данъци и чрез разсрочване на лихви и главници в банките”, смята Венелин Ташев.

Призовават да се намали законната лихва от 10 на 4% за просрочени задължения, държавата да гарантира 12 месечен период за безлихвено разсрочване  на задълженията по кредитите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортер: Цеца Алексова

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО