Как ще се помогне на медиците, които са на първа линия?

Софийската лекарска колегия на Българския лекарски съюз в съвместна инициатива със застрахователна компания ДЗИ. Застраховани безплатно ще бъдат медицинските служители и персоналът, работещи в медицински заведения, където се извършва лечение на коронавирус в София. 

„Инициативата направихме съвместно със Столичната лекарска колегия и застрахователна компания ДЗИ. Създадохме застраховки за медиците, които са на първия фронт в борбата с коронавируса. Те ще обхванат около 1 200”, посочи председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.

Родителите на братя Домусчиеви дариха хлорохин и 100 хил. лева на болницата в Ловеч

Към Софийската лекарска колегия вече работи и фонд, който ще изплаща по 800 лв. еднократна помощ на всеки заразен лекар. „Чрез фонда закупуваме и предпазни средства, като от 15 дни вече ги раздаваме на колегите”, добави д-р Меджидиев.

Председателят на Столичната лекарска колегия посочи, че към момента заразените с коронавирус лекари у нас са малко над 20.

Стотици хора и фирми дариха близо 3 млн. лв. за борбата с COVID-19

„При тези застраховки ние покриваме само хората, които са изложени пряко на риска на коронавирус. Това е най-малкото, което ние можем да направим, за да помогнем в тази ситуация. Това са хората, които ежедневно се сблъскват с този много сериозен риск. Застраховката се заплаща от нас. Тя е само за София и по списък ще са 1 200 безплатно застрахованите”, обясни главният изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков.  

„Ако някои от медиците на първа линия се разболее и трябва да се лекува от вкъщи – ще плащаме по 1 000 лв., а ако се наложи да бъде лекуван в болница, ще изплатим 1 500 лева”, каза още Чолаков.

Все повече хора и компании даряват за борбата с коронавируса

„450 души, включително и шофьорите от Спешната помощ в София ще бъдат застраховани от ДЗИ”, добави д-р Меджидиев.

Целия разговор гледайте във видеото.