Капитан Жасмина Христова е прелетяла половината земно кълбо, за да докара в у нас защитните материали

Самолет на НАТО, пилотиран от българка, докара у нас маски от Китай. Капитан Жасмина Христова е прелетяла половината земно кълбо, за да докара в България защитните материали.

С Ц-17 „Глоубмастър“, който кацна на летище София рано тази сутрин пристигна договорена медицинска помощ от Китай. На борда на машината имаше 568 000 маски, както и друга защитна екипировка. Пилот на самолета е капитан Жасмина Христова. Тя е една от първите жени, които са пилоти в Българските военновъздушни сили. От 6 месеца служи в крилото за превози на стратегически въздушен транспорт на НАТО.

„Чувството е на гордост и удовлетворение. Много съм щастлива, че имам възможността да бъда част от състава на екипажа и да донеса тези медицински оборудвания, от които нашата страна се нуждае”, каза кап. Жасмина Христова.

Пристигна първата пратка медицински материали от Китай (СНИМКИ)

Това е поредният полет, който кап. Христова извършва, за да доставя помощ за справяне с пандемията. „В момента имаме задачи, които са в услуга на 12-те държави, участващи в организацията Strategic Airlift Capability за доставка на медицинско оборудване. Само преди 2 седмици отново бях в състава на екипажа, който превози нашите контингенти, участващи в задгранични мисии от Пловдив до Афганистан”, разказа кап. Христова.

Сега Жасмина е в база на НАТО в Унгария. Тя ще прекара там следващите 14 дни под карантина, а след това отново ще лети на помощ.

„Пожелавам на мен, на моето семейство и на целия български народ да бъдем сплотени, здрави и да вярваме, че ще преодолеем тази криза и ще се справим с този проблем”, призова капитан Жасмина Христова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!