Полетът е бил за сметка на свободните часове на България в рамките на Програмата за стратегически въздушен превоз

Самолет на НАТО ни зареди с 568 000 маски от Китай. Полетът е бил за сметка на свободните часове на България в рамките на Програмата за стратегически въздушен превоз. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посрещна тази нощ на летище „София“ първата пратка медицински материали от Китай, закупени от българското правителство. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Допълнително със следващи полети се очаква да пристигнат и останалите количества по сключените три договора между българската държава и китайската Национална фармацевтична корпорация за външна търговия – 50 респиратора, 1 000 000 медицински маски, както и над 170 хиляди опаковки хидрокси-хлорин.

Затварят София до второ нареждане (ВИДЕО)

Допълнително със следващи полети се очаква да пристигнат и останалите количества по сключените три договора между българската държава и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия – 50 респиратора, 1 000 000 медицински маски тип KN95, 608 770 еднократни маски KN95, 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg.

Правителството изготвя план Б за излизане от икономическата криза (ОБЗОР)

В Програмата за стратегически въздушен превоз участват 10 съюзници от НАТО (България, Естония, Унгария, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения и САЩ) и две страни от „Партньорство за мир“ (Финландия и Швеция). SAC се реализира чрез съвместно придобити самолети C-17 „Глоубмастър“, базирани в авиобаза „Папа” в Унгария. България разполага с определен брой полетни часове, които се използват основно за превоз на нашите контингенти, участващи в задграничните мисии.

България, чрез посолството ни в Пекин, поема разходите по наземното обслужване и летищните такси на самолета.

Освен министър Ананиев товарът на летището посрещнаха главният комисар и директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, както и посланиците на Китайската народна република Дун Сяодзюн, и на САЩ Херо Мустафа.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!