Това е решението на Комисията за енергийно и водно регулиране

Природният газ поевтинява с 11,31% от днес, 1 май. В резултат на това падат и цените на парното и топлата вода средно с близо 4%. Това е решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, което беше взето на заседание при закрити врата в петък. Новината съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на онлайн брифинг.

Намалението за клиентите на "Топлофикация София" е 5,15%, спрямо цената за месец април, за Враца - с 4,14%, за Пловдив – 1,8%, за Плевен – 2,62%, за Бургас – 2,97%, за Варна – 1,30%, за Велико Търново – 3,4%, за Разград – 2,90%.

Новите цените ще са в сила до края на месец май, когато се очаква ново поевтиняване.

Още от сега прогнозата за месец юни е за втори етап на поевтиняването  на тарифите за абонатите, като пряко последствие от драстично намалената цена, на която българия вече купува синьото гориво.

„Цената на природния газ за българските потребители спрямо действащата до 3 март намалява с приблизително 50%“, обясни Иванов.

На фона на това обаче все още не е готов докладът защо „Топлофикация“-София изпрати неочаквано високи сметки за парно за март.

 „Това, което остава, за да завърши проверката е поисканото от КЕВР, предоставяне на случаен принцип на избрани от 10 абонатни станции в различни райони на София. Целта е да се представи пълна картина на потребяваната топлинна енергия от потребителите на тези станции“, каза още Иванов.

А енергийният министър Теменужка Петкова обясни високите сметки с това, че през март още са действали старите цени, преди „Булгаргаз” да договори намалението. Дали е така - ще покажат резултатите от проверката. Все още не са готови и разчетите на КЕВР колко пари ще бъдат върнати на крайните потребители.

„Към настоящия момент комисията прави преизчисление и на база на тези нови решения ще бъде определена новата цена“, поясни Петкова.

Надвзетите суми ще бъдат връщани чрез приспадане от бъдещите фактури.  „Никой не трябва да смята, че 40% от сметката за топлинна енергия ще бъде приспадната и ще бъде намалена. Това, което ще се получи, то ще е на базата на изчисленията, които топлофикационните счетоводители, топлофикационните дружества ще направят“, каза Петкова.

А за да няма за вбъдеще изненадващи сметки, от юли може да бъде приета прогнозна цена за услугата за цялата година. Тоест, ще имаме ориентир колко ще ни струва отоплителния сезон.  „По такъв начин хората могат много по-спокойно в рамките на едногодишен период да предвидят своите разходи за топлинна енергия“, каза още Иванов.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.