В навечерието на конференцията Владимир Путин изложи исканията на Русия

Започна конференцията за мир в Украйна. 92 държави и 8 международни организации изпратиха делегации до Люцерн. Конференцията се организира от Киев в сътрудничество с домакините от Швейцария. Целта ѝ е да окаже натиск върху Русия да прекрати инвазията в Украйна.

Руски бомбардировач е нарушил въздушното пространство на Швеция, изпратени са изтребители

Отсъствието на делегация от Москва, която не беше поканена и Китай, които отказаха да дойдат, намалява потенциала за намиране на решение на конфликта. В навечерието на конференцията Владимир Путин изложи исканията на Русия за спиране на бойните действия. Повечето участници в конференцията ги определиха като нереалистични или неискрени.

"Неговото предложение на практика представлява опит да бъде вкаран в официални документи империалистическия му рейд срещу Украйна. Това, от което имаме нужда не е диктат на условия. Нуждаем се от справедлив мир, който се фокусира върху суверенитета и цялостта на Украйна. Затова конференцията в Швейцария е важна първа стъпка. Няма да се решат основните проблеми, но ще се постави основата. После ще продължим нататък, вероятно на следващ такъв форум", посочи канцлерът на Германия Олаф Шолц. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase