Дискусията е отворена и всеки може да задава въпроси

Президентът Румен Радев събра експерти за дискусия относно икономическите мерки след панндемията от COVID-19. Темата на дебата е „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България“.

В събитието участват икономисти, финансисти, социолози и юристи.

Президентът обяви мотивите, с които сезира КС за текстове от Закона за здравето

Здравната криза у нас е довела и социално-икономическата според президента Румен Радев. „Липсата на адекватени мерки ни изправя пред много по-дълбок проблем от възстановяването на прекъснати производства и услуги – това е задълбочаването на бедността и неравенствата“, каза той.

Безвъзмездна помощ и навременни мерки, които да стигат до повече граждани - това липсвало в работата на управляващите към момента. „Ако за най-нуждаещите се се предлагат кредити, а не помощ – държавата губи смисъл като опора за своите граждани в труден момент. Българите излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника“, посочи Радев.

От президентството препоръчаха да се създаде втори щаб, но този път - икономически. „Икономическият съвет към министъра на икономика, който се надявам, че вече е излязал от карантина, не се е събирал от септември месец, в ситуация в която всеки един момент икономическото равновесие в страната може да се срути“, заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

 

 

На извънреден брифинг за отчет на предприетите мерки, управляващите отговориха. „Отдавам критиките на свързани с липса на мерки или тяхната неефективност на недобра информираност. Ние органи и щабове имаме много. Въпросът тук не е да имаме безкрайни съвети и безкрайни дискусии. Една мярка освен да е добре изработена, трябва и да бъде бързо приложена. Каква полза ако схемата 60 на 40 в съвършения облик беше се появила през август“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

„Самият г-н Радев има Стратегически съвет, който очакваме да чуем какво би ни препоръчал и какви идеи би ни дал за стратегическото развитие на страната“, посочи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.