Темата коментират проф. Гарабед Минасян, Румен Гълъбинов и Атанас Димитров от БХРА

Българската данъчна система има нужда от основно преосмисляне. Това каза в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ икономистът от Икономическия институт на БАН проф. Гарабед Минасян.

„С мярка като тази с намаляването на ДДС-то в туризма и ресторантьорството трябва да паднат и цените, което означава, че се стимулира търсенето. Но търсенето в тези два сектора няма нужда от стимулиране“, коментира той.

Цонев: Намален ДДС на детските стоки ще помогне срещу демографската криза

Според Румен Гълъбинов в момента има нужда от иновативни и нестандартни решения, които да се приложат на практика. Той поясни, че ДДС в България не е променян от 20 години и посочи, че в съседни на страната ни държави имат диференциран данък „добавена стойност“. „Намаляването на ДДС, дори и по отделно ще повлияе положително във възстановяването на българската икономика“, категоричен беше Гълъбинов.

9% ДДС за хотели, ресторанти и книги от 1 юли 2020 г.

От бранша пък са доволни от падането на ДДС-то в сектора. Това обясни Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. „В тази безпрецедентна криза смятаме, че това е мярка, която ще заработи ефективно в средносрочен план. Потреблението е силно засегнато от гледна точка на паниката и психологията за превантивност от този вирус. Плюсовете от намалението е и за бизнеса, и за обществото. Фирмите могат да повишат конкурентоспособността си чрез намаляване на цените. Другият начин за повишаване на конкурентоспособността е повишаване на нивото на заплащане или да подобрят гамата си от услуги“, коментира Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.