Те са били контактни на вече заразените

Рязък скок на заразените с коронавирус у нас. За изминалото денонощие са отчетени 41 случая. Такива са данните от електронната система на Министерството на здравеопазването.

Две деца на 2 и 5 години са с положителна проба за COVID-19 в Самоков, съобщиха от РЗИ за NOVA. Те са контактни на заразените. Децата са в добро състояние, под карантина у дома, заедно с членовете на семействата им.

41 нови случая на коронавирус у нас

Починалите от вируса вече са 160. Продължава издирването на контактни лица в двете нови основни огнища  - Самоков и Сърница. Здравните власти не предвиждат блокиране на тези населени места. 32-ма души са контактни на заразените, като от РЗИ очакват резултатите от тестовете им. Към момента няма данни за други заразени медицински лица.

„Вчера сме взели PCR тестове на всички контактни лица”, каза Георги Николчов, здравен инспектор, РЗИ.

„На цялото отделение по образна диагностика, клинична лаборатория, резултатите са отрицателни. Няма позитивен тест. Един от медиците имаше положителна проба, но след това има отрицателна. В отлично състояние е, вкъщи, изолиран. Двете сестри са в добро състояние, изолирани ”, заяви д-р Красимира Ковачка, директор на МБАЛ-Самоков.

Състоянието на трите медицински лица с положителна проба е добро. Продължават и проверките на хора, които са поставени под карантина.

СЗО: Опасността от COVID-19 все още не е отминала

„100-120 човека са под карантина. Искам да подчертая, че и стандартните карантини също се налагаха. Имаме готовност, направили сме списъци и на контактни на контактните, което не се изисква. Имаме готовност да реагираме в рамките на часове”, допълва Николчов.

От общината планират да предприемат мерки за спиране на възможната зараза в града.“В момента се обсъжда да се измие пак града, както беше преди около месец и да се направи дезинфекция навсякъде.”

Супермаркетът, който беше затворен за 24 часа, след като служителка даде положителен тест за COVID-19 отново отвори врати, след дезинфекция и с изцяло различен персонал.

“Състоянието на нашия служител към момента е абсолютно нормално. Няма никакви клинични проявление на болестта. Ние веднага взехме мерки, абсолютно пълна дезинфекция на магазина, всички служители са тествани днес. Отваряме с нов екип”, каза Петър Павлов, генерален директор на компанията-собственик.

Хората в града обаче се притесняват. От болницата в Самоков се надяват изписването на пациенти да бъде разрешено до края на другата седмица, като това ще се случва само при отрицателна проба.