Услугата ще започне да функционира напълно в края на юли

Нов интернет портал в Агенцията по вписванията улеснява достъпа на граждани и фирми до Търговския и Имотния регистри. Услугата ще започне да функционира напълно в края на юли. За достъп до новия портал се изисква само регистрация. 

За поредна година  Мая Маджарова идва в Агенцията по вписванията, за да подаде нулева декларация за две от фирмите, чиито управител е. Казва, че не си е извадила електронен подпис заради сложната системата за регистрация.

„Процесът за затваряне е безумие и предпочитам да са нулеви декларации”, обяснява Мая Маджаров.

Тя би се възползвала от електронните услуги, ако са повече и с по-лесен достъп.

Заявяваме ПИК на НАП по имейл или с обаждане по телефона

 „Паролата може би да бъде с есемес идентификатор, за да може да бъде подсигурена все пак цялата работа. Да, ще работи добре, защо не? Аз всъщност съм против всичките тези администрации, твърде много администрация имаме за безсмислени услуги”, смята Мая Маджарова.

От края на юли в Агенцията по вписванията ще заработи нов портал, в който ще влизат Търговския  и Имотния регистри, както и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

„27 юли е датата, на която старите сайтове ще спрат своята работа и услуги ще могат да се заявяват единствено и само през новия портал. Важно е да кажа, че не предвиждаме прекъсването на предоставяне на услугите”, заяви Габриела Козарева, директор на Агенцията по вписванията.

Единична безплатна регистрация и парола, които могат да се направят и сега,  са напълно достатъчни за новия портал.  От Агенцията напомнят, че в Имотния регистър не всичко може да бъде онлайн.

„Може да се заяви по електронен път издаването на удостоверение за тежести. Да, то трябва да се получи на ръка, но може да се  заяви електронно. Калкулаторът е видим и в момента. С него предварително може да изчислите каква такса ще дължите за съответния тип вписване”, обясни още Козарева.

Новият портал ще увеличи броя на услугите, но няма опасност от манипулиране или загуба на данни, категорични са от Агенцията по вписванията.

„Това, което хората масово наричат Имотен регистър всъщност е справочна система. Която се използва само за справки. А самият Имотен регистър са книгите, томовете, нотариалните актове, които се съхраняват по друг начин, на друго място. Не в системата”, обясни Козарева.

С цел по-голяма сигурност,  порталът ще е достъпен само с по-нов софтуер на компютъра.  Всичките услуги, които и сега са безплатни, остават такива. За останалите се дължи 50 % по-ниска такса.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.