В Западна Европа обаче болестта постепенно се отдръпва

Латинска Америка вече е основното огнище на COVID-19 по света. Мексико изпревари Бразилия като страната с най-много починали за един ден - над 1 000 души. В Германия връщат частично карантината, а във Великобритания обявиха разхлабване на мерките.

Заради увеличението на случаите на коронавирус, свързани с местна кланица, властите в германския окръг Гютерсло въвеждат отново карантина. За първи път германски регион връща по-строгите мерки, след като през последните седмици ограниченията бяха постепенно разхлабвани.

„Целта ни е да овладеем ситуацията, да увеличим изследванията и да се установи дали вирусът вече се е разпространил извън кланицата „Тьонис”, заяви Армин Лашет - премиер на Северен Рейн-Вестфалия.

И допълни: „Затваряме концертните зали, киносалоните, музеите, галериите и историческите паметници. Забраняват се спортуването на закрито, затварят се и фитнес залите”.

САЩ удължава забраната за издаване на зелени карти

Над 1 500 са вече работниците в кланица и месопреработвателен завод с положителен тест за коронавирус. Много от тях са сезонни работници от Източна Европа, включително и от България. Районът на Гютерсло остава под карантина до 30 юни.

„Всички трябва да се изолираме малко. Мисля, че това е правилно. Вярно е, че не е никак приятно, особено сега, когато бяхме върнали свободата си”, коментира Керстин Йост-Клайгреве, жител на Гютерсло.

„Нищо не можем да направим и ще се съобразим”, категорична е Зибиле Нолте, която също е жител на Гютерсло.

„Щом така са решили властите, ние сме безсилни. Може би е по-добре да се вземат тези предпазни мерки, отколкото да се заразят 100 000 души”, коментира Манфред Нолте, жител на Гютерсло.

 

 

Значително смекчаване на ограничителните мерки заради коронавируса в Англия обяви британският премиер Борис Джонсън. „Не смятаме, че сега има риск от втори пик на случаите на заразата, който може да затрудни националната здравна система. Няма обаче да се поколебаем и ще въведем отново ограничения, дори и на национално ниво, ако се наложи”, каза той.

Облекчаването на мерките в Англия влиза в сила на 4 юли, когато ще подновят работа редица обекти. Носенето на маска в обществения транспорт остава задължително.

 Сега Великобритания изисква 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина, но правителството вече обяви, че ще се стреми към установяване на въздушни мостове, които ще позволят пътувания без ограничения между страни с нисък ръст на заразените.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК