Повдигнато е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост

Задържаха за 72 часа шофьора, прегазил 2-годишно дете на паркинга в базар "Илиянци", съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Дете беше прегазено на паркинг в София

След доклад на материалите по делото на дежурен прокурор, срещу водача на товарния автомобил е повдигнато обвинение по чл.343, ал.1, б. „В“, вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс, за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходец.

Разследват случая с прегазеното на паркинг дете

В неделя бус прегази дете и то почина на място. Според информацията, то се е  отделило от семейството си и е попаднало под движещия се микробус. Свидетели разказват, че всичко е станало за секунди.

Хайдар е първият човек, който се е притекъл на помощ на 2-годишното дете. „Трагедия беше голяма. Чух виковете и започнах да бягам, за да помогна. Линейката беше дошла за има няма 6-7 минути, но са установи смъртта на детето”, разказва той.

След неуспешния опит да спаси детския  живот, мъжът се чувства съкрушен. „Да виждате едно дете на 2 години и 8 месеца да умира пред теб… цяла нощ не съм спал”, казва Хайдар.

Друг търговец от стоковия базар разказва, че до трагедията се е стигнало за секунди. Според пътни експерти трагедията е можело да се избегне.

„При управлението на тези превозни средства се разчита изключително и само на двете странични огледала. Когато се разчита на тези огледала без да можем да разчитаме на огледало за обратно виждане, което се намира вътре в кабината и подсигурява непосредствен поглед над превозното средство отзад, тогава винаги има една опасност да пропуснем нещо да го забележим”, казва Красимир Георгиев, Асоциация за квалификация на автомобилистите.

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите предлагат всички превозни средства задължително да имат камери за обратно виждане, ако нямат огледала.

Ако бъде признат за виновен, шофьорът може да получи наказание до 10 години затвор.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.