Желаещите са намалели с 5%

Ситуацията с коронавируса доведе до сериозни затруднения за студентите в чужбина. По официална информация, 5 000 българи ще продължат висшето си образование зад граница. Което е спад с около 5%, спрямо миналата година.

Данаил Стоянов е приет да учи международна политика в Шанхай. Първият семестър е започнал онлайн, но не по собствено желание или от страх, а защото все още чака виза. „Китай в момента се придържа към една фаза на протекционизъм, за да се предпази. Хората, дошли отвън внасят вируса, според медиите там”, казва той.

Бърза да замине, за да се запознае със студенти от целия свят и да закачи българския флаг в стаята си. „Една от най-любимите ми фрази е: Когато отидеш в Шанхай, прави като хората в Шанхай”. Притеснява ме втората вълна, не искам да се проточи онлайн обучението ми. Искам да отида на живо да го уча”, допълва Стоянов.

Повечето университети в света прилагат хибридна форма на обучение. Чрез нея студентите могат да започнат годината онлайн и по-късно да продължат присъствено. „По-голямата част от лекциите, при които има по-голямо струпване на хора, ще бъдат провеждани онлайн. И в много малки групи като семинарни упражнения и групови проекти ще бъдат в присъствен формат”, коментира Стефка Златева – мениджър „Висше образование в чужбина”.

„Дори по-голяма част от обучението да е онлайн, студентите или по-голяма част от тях, избраха да заминат, както за Великобритания, така и за Холандия и за скандинавските държави”, посочва Николай Христанов – мениджър „Висше образование в чужбина”.

90% от студентите искат присъствено обучение

Като за последно преди Brexit и предстоящото увеличение на таксите, най-желани са университетите във Великобритания. Около 1200 наши студенти заминават за там. Сред тях е Александра Спасова, която учи генетика в университет в Уелс. „Трябваше днес да съм на една от присъствените лекции, но вечерта ни изпратиха мейл, в който ни казаха, че всъщност няма да са способни да има присъствени лекции, тъй като случаите на коронавирус в града са се увеличили и ние преминаваме отново към онлайн обучение”, каза тя.

Студентите в 8 специалности няма да плащат такси

Италиански университет въведе карантина за книги

Докато броят на студентите, които заминават да учат в чужбина намалява, този на учениците, записани зад граница се е увеличил с близо 30% „Сега през октомври предстои междинната ваканция и предписанията на училищата са учениците да не пътуват”, посочва Таня Илиева – мениджър „Средно образование в чужбина”.

Подобно на университетите и от училищата най-предпочитани са тези във Великобритания. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.