България не може да одобри преговорната рамка за влизане в ЕС

България може да блокира преговорите на Северна Македония за членство в Евросъюза. Това стана ясно от изявление на външния ни министър Екатерина Захариева. Условието на София е Скопие да признае общата история и българските корени на македонската национална идентичност и език. Северна Македония и България би трябвало да изгладят различията си до 10 ноември.

Захариева: Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Северна Македония

Договорът за добросъседство между България и Северна Македония е нарушаван многократно вече повече от година, категорична е Екатерина Захариева.

„Знаете, че имаме забележки по изпълнението и напредъка на важни инфраструктурни проекти като „Коридор” 8, имаме случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, нежеланието на Северна Македония да се придържа към договора за езика”, обясни вицепремиерът и външен министър на страната.

Тя  отчете напредък след срещата й с представители на Северна Македония в Берлин вчера, но заяви, че няма да се правят компромиси от българска страна. А във видеоразговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, министър-председателят Бойко Борисов изрази увереност, че с помощта на Германия ще бъдат постигнати правилни решения по темата.

Борисов обсъди с Меркел преговорите за членството на Северна Македония в ЕС

„Позицията и на премиера, и на българското правителство е много ясна. Тя е - Ние сме доброжелателни, но не може да правим компромиси, които ще продължат да водят до антибългарска кампания”, заяви Захариева.

Президентът Румен Радев призова за отлагане на преговорите до постигане на споразумение между България и Северна Македония.

„Не може да дадем европейска легитимация на омразата към България. Не може като самоуважаваща се нация три години след подписване на нашия Договор за добросъседство да виждаме текстове в учебници, да виждаме в музей, паметници, на сайтове на университети и научни звена обидни и недопустими формулировки по отношение на България”, смята държавният глава.

Радев: Членството на Северна Македония в ЕС е важно за нас, но с ясни граници

За отлагане на преговорите призоваха още български и македонски учени със свое писмо, адресирано до премиерите и министрите на външните работи на България и Северна Македония. В него се казва:

 „Опасяваме се, че фокусирането на преговорния процес върху проблемите на миналото поражда нереалистични очаквания и крие огромни рискове.”

„В момента отношенията са развалени. Основната причина е убедеността от българска страна, че има една единствена истина и всичко е на наша страна от гледна точка на историческата фактология. А от друга страна убедеността в Скопие, че едва ли не целият процес на присъединяване на Македония към ЕС може да премине, без да има директен сблъсък с миналото и поглеждане на историческите факти такива, каквито са”, обясни историкът доц. Стефан Дечев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.