Според него, ако един човек има високо кръвно, това най-често означава, че той не води правилния начин на живот

Натрупаният нов опит показа, че коронавирусът поразява сърцето. Потвърди го и скорошно изследване на Българския кардиологичен институт.

„Сърдечноболните прекарват коронавируса по-тежко. При тях има и по-висока смъртност”, заяви доцент Сотир Марчев, който е началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР.

Как и при какви условия се налага повторна карантина

„Обездвижването, наднорменото тегло, нездравословното хранене, стресът, недоспиването - всички тези неща водят и до сърдечни проблеми, и до понижен имунитет”, допълни той.

Според него, ако един човек има високо кръвно, това най-често означава, че той не води правилния начин на живот. „Ако успеем да извлечем нещо малко положително от тази пандемия, то е, че трябва да си сменим приоритетите – нашето собствено здраве и здравословният начин на живот трябва да излезе напред в тях”, коментира Марчев.

„Болните с COVID-19 ги мори две неща: болестта и страхът от болестта. Тази комбинация е най-лоша", заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.