Кога и как можем да сме сигурни, че сме удържали победа над вируса - провери Виктория Бояджиева

Здравен парадокс. Пациенти масово не могат да разберат кога са напълно излекувани от COVID-19. Въпреки отпадането на изискването за два негативни PCR теста, хората все още предпочитат да се изследват след края на карантината. Какво се случва обаче ако след 14-дни у дома тестът отново даде положителен резултат - провери Виктория Бояджиева.

3614 са новите случаи на коронавирус у нас

В не един и два случая, след като отминат симптомите, заболели от коронавирус продължават да дават положителни проби при РCR тестване. Това се случи и със звездата на „Ювентус” Кристиано Роналдо. Според португалската телевизия TV1 той е дал над 18 положителни теста, като част от тях си е направил след 14 дни карантина.

„Обикновено по-тежко болните пациенти дават по-продължително време положителни проби”, казва  доц. Любомира Николаева-Гломб – завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Ваксинирането у нас - на пет етапа (ВИДЕО)

Според нея най-често човек дава положителни проби ден - два преди началото на симпоматиката и до 7 дни след появата на първите симптоми. Практиката обаче показва, че при някои пациенти частици от вируса се задържат и повече от месец в тялото.

„Някои хора продължават доста дълго време - 2-3, а и повече седмици да дават продължителни резултати на PCR без да са де факто инфекциозни. Тоест, те не са опасни за обществото”, посочва тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.