Днес доставят 189 контейнера с препарата на Файзер и БайОнтех

Започна мащабна кампания за доставка на ваксини срещу COVID-19 в САЩ. Днес трябва да бъдат доставени 189 контейнера с препарата на Pfizer и BioNTech. Всеки от тях съдържа 4875 дози.

САЩ издадоха спешно одобрение за ваксината срещу COVID-19

Заради мащабите на пандемията в САЩ започва най-голямата кампания за ваксиниране в американската история. Първоначално ще бъдат доставени около 3 млн. дози, като те ще са приоритетно за здравни работници, за живеещите в домове за възрастни хора и персонала в тях.

До момента жертва на пандемията са станали 300 000 американци.

Министърът на здравеопазването Алекс Азар заяви, че 2,9 милиона дози ще бъдат използвани веднага и няма да се задържат в складове.

 

 

Полицейски ескорт съпроводи тировете с ваксини, които напуснаха разпределителното депо на компанията Pfizer в Мичиган. Освен журналисти, които снимаха събитието, имаше и граждани, дошли от 5 часа сутринта, въпреки лошото време, за да видят как тръгва ваксината.

И така ваксините вече пътуват към различните краища на САЩ с такава бързина, с каквато успява да ги произведе компанията Pfizer. Товарят се на самолети, защото това е най-бързият начин да бъдат транспортирани.

Но освен пред сложната логистика, властите са изправени пред още един проблем. Нежеланието на част от гражданите да се ваксинират. За да подчертаят безопасността на процеса, десетки лекари и учени започнаха да използват нашумялото приложение ТикТок. Те обясняват на различни езици как работят ваксините по принцип. И поднасят информацията като игра или забавление, за да бъде по-интересна, особено на младите.

Досега кампанията на учените е събрала над 20 милиона гледания в ТикТок

„Хората имат право да задават въпроси. Имат право да знаят какво се инжектира в телата им. Обясняваме им, че ваксините като цяло са най-полезното нововъведение в общественото здраве, откакто е било въведено ползването на чиста вода преди векове. Спасили са повече животи, от която и да е друга медицинска интервенция”, обясни Пол Макей, изследовател от Лондонския университет.

Учените казват, че не се опитват да четат лекции на хората, нито да ги принуждават да променят  начина си на живот. Целта им е да осигурят проверена и коректна информация в социалните мрежи, които са пълни с подвеждащи или направо опасни твърдения и теории.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.