Той е бил задържан в 10 часа на „Кулата”, а след това е бил конвоиран до затвора в София

Гърция предаде издирвания Йосиф Йосифов, известен като Йоско Костинбродския, на българските съдебни власти. Това стана днес сутринта на ГКПП „Кулата”. Оттам Йосифов е конвоиран до затвора в София.

Издирваният беше задържан с Европейска заповед за арест, издадена от Специализираната прокуратура през юни 2020 г. с цел той да изтърпи у нас наказание от 4 години лишаване от свобода. 

Прокуратурата издаде Европейска заповед за арест на Йоско Костинбродския

Видео: Прокуратура на Република България

На 22 юни състав на ВКС потвърди присъда на Йосифов по дело на Специализирания наказателен съд, с която той е осъден на 1 г. лишаване от свобода за изнудване и се привежда в изпълнение 3-годишна условна присъда, наложена по-рано от Софийския районен съд за противозаконно отнемане на товарен автомобил, в рамките на чийто изпитателния срок е извършил ново престъпление.

Съдът в Гърция позволи екстрадирането на Йосиф Йосифов – Костинбродския

В изпълнение на издадената от Специализираната прокуратура Европейска заповед за арест, на 22 юли 2020 г. Апелативният съд в град Корфу постанови задържаният в Гърция беглец от правосъдието да бъде предаден на българските съдебни власти. Изпълнението на това решение съдът отложи, докато Йосифов изтърпи присъда от 40 месеца лишаване от свобода за незаконно притежаване на оръжие, наложена му от 3-членен състав на Първи наказателен съд в Солун на 08 октомври 2014 г.

Според решението на Апелативния съд в Корфу 40-месечната присъда може да бъде преобразувана в 5 евро на ден от наложеното наказание, като до окончателното произнасяне по нея осъденият остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предаването на задържания 51-годишен български гражданин и превеждането му в Софийския затвор са извършени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си