Кои са болестите, причинени от месните деликатеси?

Любителите на тънките мезета, най добре знаят, колко вкусни са домашно приготвените луканки, пастърма и суджуци. Консумацията на сурово месо, обаче крие рискове, напомнят медиците. Кои са болестите, причинени от тези деликатеси? Гост по темата в предаването "Пулс" по NOVA NEWS е проф. Искра Райнова - зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

"За 2020 г. имаме само 2 взрива на инфекции от трихинелоза. Във ферми тип „заден двор“ се развиват най-често, прасетата се пускат извън кочината, в някакви дерета, обикновено когато изядат някоя мишка", обясни професорът.

Какви са симптомите?

Висока температура, диария, гадене, повръщане, алергични обриви по клепачите, които се подуват. 

Колиентерит е началната диагноза понякога, но после се оказва трихинелоза. Първите симптоми се проявяват около 28-ия ден.

Засяга домашните свине и дивите прасета и глигани.

По нейните думи бременните не могат да бъдат лекувани с лекарството, което съществува за това заболяване, но няма опасност за увреждане на плода.

Съветите на специалиста

Да не консумират месо и месни продукти от нерегламентирани източници. Да имат доверие само на големите търговски вериги с проверени колбаси. 

Ловците преди да консумират месото, да го дадат за изследване. Същото важи и за домашните ферми. БАБХ и НЦЗПБ могат да изследват домашните луканки и суджуци, но трябва да се направи преди да започнат да се правят, иначе трябва да се изхвърлят.

Цялото интервю вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.