Сондата е заснела повърхността на планетата, вижда се и марсианският релеф

Безпилотният китайски космически апарат "Тянвън-1" изпрати до командния пункт на Китайското национално космическо управление видеозапис, заснет в орбитата на Марс, съобщи ТАСС. Записът бе разпространен от Китайската централна телевизия.

Сондата „Хоуп” на ОАЕ ще навлезе в орбита около Марс

Сондата е заснела повърхността на планетата, движейки се от осветена от Слънцето част на Марс към по-тъмната му страна. На кадрите може да се види марсианският релеф. Преди това "Тянвън-1" направи първа снимка на Червената планета и я изпрати до командния център. На черно-белият кадър са запечатани равнината Ацидалия, кратерът Скиапарели, долината Маринър.

Космическата сонда "Амал" се приближава към Марс

На 10 февруари "Тянвън-1" успешно навлезе в орбитата на Червената планета. Ден по-рано в орбита навлезе сондата на ОАЕ "Амал". Очаква се през май-юни китайският апарат да кацне в южната част на равнината Утопия.

Силует на ангел се появи на повърхността на Марс (СНИМКА)

Следващата седмица НАСА ще спусне роувъра "Пърсивиърънс" на Марс. Само САЩ досега са успели да осъществят кацане в тежките условия - осем пъти, като се започне от мисиите "Викинг". На Марс сега работят спускаем апарат и роувър, а шест други мисии са на орбита - три американски, две европейски и една индийска.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА