Снимката е направена от сателит на Европейската космическа агенция

Учени от Европейската космическа агенция заснеха изумително изображение от повърхността на Марс, което доказва, че Коледа вероятно не е празник, който честваме само на Земята, пише в. „Дейли мейл”. Сателитът Mars Express направи снимка на силует на ангел, с ореол и крила, близо до южния полюс на Червената планета. Стерео камерата с висока разделителна способност е уловила в непосредствена близост до него и нещо, което поразително прилича на стилизирано сърце.

Защо е изчезнала водата на Марс

Тези форми са случайни, посочиха от Eвропейската космическа агенция, малко след като разпространиха изображенията. Учените обясниха, че те се дължат на геоложки характеристики, уникални за полярния регион на Марс. Обикновено Южният полюс на планетата е покрит с ледена шапка, която е дебела поне миля. Тъй като в момента в долното полукълбо е лято, обвивката от сняг и лед е особено тънка. Ангелската фигура се вижда заради модела и състава на близките полета от дюни, които са скалисти и богати на тъмни минерали като пироксен и оливин.

Учените не са сигурни защо дюните са разпръснати из целия Марс. Според сега съществуващата теория минералите първоначално са били много по-дълбоко под повърхността и са изтласкани нагоре от древна вулканична дейност.

Разпознаването на образи на ангели и човешки лица в неодушевени предмети се нарича парейдолия - психично явление, породено от неясно, неопределено и лошо разпознаване на обект, и едва ли е необичайно, когато става въпрос за Марс.

Продават на търг снимка на Армстронг на Луната

През 70-те години на миналия век любители на теориите на конспирацията бяха сигурни, че космически сателити са заснели „лице“ на повърхността на планетата, но учените доказаха, че това е случайно подреждане на минерални дюни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.