Най-много молби са подали руснаци, арменци и сирийци

Двойно повече желаещи да станат български граждани са отчетени през 2020 година. Справка на президентската администрация сочи, че на основание „обща натурализация“ са подадени молби от Русия, Армения, Виетнам, Ливан, Сирия и Иран.

Експерти обясняват тенденцията с бежанската вълна, след ескалация на напрежението в Близкия изток. Резултатът - миналата година българско гражданство са получили малко над 18 400 души.

Д-р Абдулах Заргар вече е български гражданин

Мехран Давари живее в България вече 10 години. Напуска родния Иран в момент, в който страната е раздирана от бунтове след президентските избори. Самият той твърди, че попаднал в полезрението на местните власти по политически причини. „За съжаление, този, който не трябваше да става президент, стана и започнаха протести по улиците. Участвах в тях и ме арестуваха. Не бях само аз“, казва Давари.

Лежи в затвора няколко седмици.  В крайна сметка е освободен, но не след дълго полицията започва да го издирва. „Реших, че Техеран, може би, е опасен град за мен, защото те ме търсеха постоянно“, посочва Мехран Давари.

Така той напуска Иран и отива в Турция, а оттам пресича нелегално границата с България. „Просто исках да избягвам от този кошмар и да стигна някъде, за да живея спокойно“, казва Давари.

Според арабиста Владимир Чуков много мигранти виждат в България точно такова място. „Първият дивидент, който предлага нашата държава, това е спокойствие и сигурност. Само си помислете какво е в момента в Близкия изток“, коментира той.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Без българско гражданство при краткотрайни инвестиции

Днес Мехран се е установил в София и работи в склад. Очаква решение на искането си за българско гражданство. „Ако изкарам документи, ще се запиша и ще ходя на училище“, категоричен е той.

Хазяинът му твърди, че е добро момче. „Сериозно момче, работи, нямам оплаквания от него. Помага, ако нещо има по къщата“, казва Георги Рангелов.

В Иран Мехран е завършил филмово изкуство и дори работи над собствен филм, който е озаглавил „Клоун“.

В положението на Мехран са хиляди мигранти у нас, които очакват да станат български граждани. Обществото обаче продължава да е разделено за това дали молбите им трябва да бъдат уважавани.

Според наблюдатели България все по-често се превръща не в транзитна, а в крайна дестинация.„Чел съм сърцераздирателни истории какво е било в Харманли, какво е било в другите бежански лагери… България, за съжаление, ще поема своята част и своя риск от транспортна коридорна държава в държава с крайна дестинация“, казва проф. Владимир Чуков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.