Според него България не е трябвало да спира ваксинирането с AstraZeneca

„Ситуацията в момента, както в цялата държава, така и в здравните заведения е много натоварена. Мерките трябваше да настъпят преди седмица или две, независимо дали хората са доволни, или не. Болниците са претоварени и са на колене”. Това заяви относно затягането на мерките на национално ниво завеждащият Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн д-р Аспарух Илиев.

Той коментира и твърденията, че при затваряне в държавата се забавя инфекциозността на коронавируса и докато сме в изолация той започва да мутира.

„Това абсолютно не е вярно и са свободни съчинения. Истината е, че всяка една форма на ограничаване на контактите води до намаляване на общия брой случаи. Всички анализи и модели показват, че едно затваряне в даден момент, при възможност, преди пика, позволява не само пикът да бъде отложен, но и да стане по-плосък”, разясни той. 

Д-р Илиев посочи, че в момента в България има доста болни, така че дори мерките, взети в момента, не са закъснели.  

„За съжаление, ще имаме доста болни и доста починали. Мисля, че ситуацията като смъртност ще повтори, ако няма и да надскочи, картината от края на ноември и началото на декември”, обясни завеждащият Лабораторията по инфекции на мозъка. 

Относно британския щам д-р Илиев каза, че се наблюдава увеличено боледуване със симптоми при децата.

„Това, което се случва в момента, е една сигнална светлина, че никой не е защитен от вируса и той в своята естествена мутация може да засяга и децата. Колкото по-малко болни имаме, толкова по-малък ще бъде рискът от мутации. Затова трябва да защитим и децата от това да боледуват, защото и по този начин ще намалим и общия риск от мутации”, категоричен е той.

Според д-р Илиев единственият начин да се преодолее коронавирусната инфекция дългосрочно е да има добро имунизационно покритие не само на възрастните, но и на децата. 

Мнението на завеждащия лабораторията е че България не е трябвало да спира ваксинирането с препарата на AstraZeneca.

„В момента в немската преса се коментира, че Германия е избързала със спирането на ваксинирането с AstraZeneca. Това са единични случаи, които емоционално ангажират хората да бъдат разтревожени и да реагират спонтанно”, смята д-р Илиев. 

Той обясни, че данните не показват никакъв по-голям риск между ваксинираните и неваксинираните за определени заболявания.

„Рискът от тромбози след ваксина е практически равен с риска от тромбози при неваксинираните. Честотата - от 17 млн. ваксинирани с AstraZeneca има 15 описани случая на тромбози, което дори е по-ниско от средната честота за населението”, посочи експертът, като смята, че не става въпрос за търговска война срещу AstraZeneca. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК